PROMOCIJA KNJIGE "THEY:LIVE. EXPLORING STUDENT LIVES THROUGH PHOTOGRAPHY, ORAL HISTORY AND CONTEXT-BASED ART" U MADRIDU

PROMOCIJA KNJIGE "THEY:LIVE. EXPLORING STUDENT LIVES THROUGH PHOTOGRAPHY, ORAL HISTORY AND CONTEXT-BASED ART" biće održana 22. marta 2024. u  18.00  na Univerzitetu Kralj Huan Karlos (URJC) u Madridu (Salón de Actos de la Sede de Quintana)

Knjiga "They:Live. Exploring student lives through photography, oral history and cntext-based art" koja objavljena od strane izdavačke kuće Tirant lo Blanch iz Valensije predstavlja završni rezultat međunarodnog projekta “They: Live - student lives revealed through context-based art practices” koji je podstakao studentsku populaciju da učestvuje u zajedničkom kreiranju savremene umetnosti, koristeći arhivske materijale o životu studenata u studentskim kampusima i učestvujući u praticipativnim umetničkim aktivnostima tokom rezidencijalnih boravaka umetnika u studentskim domovima u Beogradu, Rijeci, Madridu, Podgorici, Zagrebu i Novom Sadu. Ovaj međunarodni projekat čiji je nosilac Dom kulture Studentski grad podržan je od  programa za kulturu i medije Evropske Unije „Kreativna Evropa“.

Knjiga predstavlja istraživanje studentskog života, kroz akademske i istraživačke tekstove iz različitih humanističkih nauka, fotografiju, usmenu istoriju i participativne umetničke prakse kojima se otvaraju novi uvidi u iskustva studenata od kraja Drugog svetskog rata do danas.

Razgovor o knjizi moderiraće Maida Gruden i Andrija Stojanović, ko-urednici knjige, iz Doma kulture Studentski grad (DKSG) iz Beograda, Sonja Dragović, doktorantkinja i istraživačica pri Centru za Socio-ekonomske i prostorne studije (DIN MIA’CET) na Univerzitetskom Institutu u Lisabonu i Lorenzo Torres Hortelano, profesor audiovizualnih komunikacija na URJC-u i glavni urednik knjige. Na promociji će učestvovati i Mercedes del Hoyo, Prorektorka za kampus, kulturu i sport URJC-a i Raquel Sardá, Prodekanka za kampus, infrastrukturu i laboratorije Filozofskog fakulteta i Humanističkih nauka URJC-a.

Osim Doma kulture Studentski grad iz Beograda koji je lider projekta, kao partneri na projektu učestvuju i Međunarodni centar za arhivska istraživanja „Ikarus Hrvatska” iz Zagreba, Institut za savremenu umjetnost iz Cetinja, Akademija primjenjenih umetnosti iz Rijeke, Fakultet za audiovizuelne komunikacije na Univerzitetu kralj Huan Karlos iz Madrida. Pridruženi partneri na projektu su Institut za umetnost u kontekstu na Univerzitetu umetnosti iz Berlina, Centar za primenjenu istoriju iz Beograda i Studentska asocijacija Univerziteta u Novom Sadu.

Više informacija o projektu: theylive.eu

Top