Представљање прве књиге која је добила књижевну награду ДКСГ - СЛИКЕ И ПРИЛИКЕ Ивана Чоловића

Осамнаест есеја о разним сликама и њиховим ауторима и четрдесетaк илустрација којима сам читалац проналази места у књизи.

Уторак, 19. новембар, 19.00 / Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић”

Представљање књиге која је добила Награду ДKСГ за најбоље дело нефикцијске књижевности у 2018

СЛИKЕ И ПРИЛИKЕ Ивана Чоловића (Библиотека XX век, 2018)

Учествују: Ана Стишовић Миловановић, Мића Вујичић и аутор

 

Kњига садржи 18 есеја о сликама и сликарима с четрдесетaк илустрација које су одштампане посебно, као налепнице, тако да их читалац сам ставља на одговарајућа места у књизи.

„Аутори у чијим делима Чоловић налази потицај за концизне есеје крећу се од анонимних графитера до највећих имена историје уметности; има их наших и страних, старих као и нових мајстора. Без обзира на ту хетерогеност, као и без обзира на то да ли је реч о личним пријатељима, па и рођеном брату, Чоловић свима приступа једнако непристрасно и у свима налази потицај за далекосежне увиде о култури и историји. (...) специфично обликовање књиге потписује Шкарт, чија је поетика предмет једне од расправа у њој.”

Из образложења жирија за доделу награде, који је радио у саставу: Томислав Брлек, председник, Ана Стишовић Миловановић и Светислав Басара

Иван Чоловић (1938, Београд) дипломирао је Општу књижевност, магистрирао Романистику, а докторирао Етнологију. Оснивач и уредник, затим и издавач "Библиотеке XX век". Био је уредник у издавачким кућама Дуга", БИГЗ и Просвета”, као и лектор за српскохрватски језик на Универзитету Горње у Рену. У Паризу је, с Н. Миленковићем, основао часопис на француском језику за југословенске књижевности. Један је од оснивача Удружења независних интелектуалаца “Београдски круг”. Добитник је Хердерове награде, одликован је француским орденом витеза Легије части, наградом "Витез позива”, медаљом Kонстанин Јиричек", а додељена му је и титула почасног доктора Варшавског универзитета. Од прошле године је инострани члан Пољске академије уметности.

Top