Представљање музичких књига на Трећем фестивалу музичког документарног филма ДокʹнʹРитам

Predstavljanje muzičkih knjiga na Trećem festivalu muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam

Predstavljanje muzičkih knjiga na Trećem festivalu muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam u DKSG

 

Od 6. do 10. juna u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan Treći festival muzičkog dokumentarnog filma DokʹnʹRitam. Jedan od pratećih programa Festivala je i program Notabukpredstavljanje knjiga o muzici.

 

Drugog dana festivala, u četvrtak 7. juna u 19 časova u Klubu Magistrala biće predstavljena knjiga IDOLI I POSLEDNJI DAN Ane Marije Grbić. Ana Marija Grbić je priredila knjigu o četvorogodišnjoj karijeri sastava Idoli. Ona je razgovarala sa članovima grupe, dok su izjave Vlade Divljana uzete iz njegovih intervjua datih drugim medijima. Karijera i značaj grupe prikazani su kroz tematske celine, hronološki poređane, a pored članova benda tu su i izjave ljudi koji su pratili rad Idola profesionalno, kroz različite faze njihovog delovanja. Gosti na razgovoru biće Branko Isaković i Danilo Lučić, urednik Kontrast izdavaštva. Razgovor vodi Dejana Vukadinović.

 

U petak 8. juna u 19 časova u Klubu Magistrala biće predstavljena knjiga TVORNICA GLAZBE – PRIČE IZ DUBRAVE Siniše Škarice. Antologijska knjiga Tvornica glazbe svedoči o stvaranju najbogatije muzičke arhive na ovim prostorima. Knjigu je napisao Siniša Škarica, dugogodišnji urednik u Jugotonu i Croatia Records-u, čije su višedecenijske beleške i eseji ovekovečeni i predstavljaju svojevrsnu čitanku o rođenju Jugotona, od 1947. pa sve do pune zrelosti 1969. godine. Biografija, svojevrsna čitanka ex-Yu diskografije, približava nam, uz brojne slike pevača i grupa, kultna izdanja ploča i singlica, prvih festivala, začetka roka na ovim prostorima. Gosti na razgovoru biće Siniša Škarica, Nikola Nešković i Petar Luković. Razgovor vodi Mićun Ristić.

 

U subotu 9. juna (Klub Magistrala, 19) biće održan razgovor o knjizi KLJUČ BUBNJA TAMA – MEMOARI EX-YU ROCK PEVAČICE Amile Sulejmanović. Amila Sulejmanović je rok pevačica iz Sarajeva, čiji je fantastični vokal zabeležen na pločama sastava Bijelo dugme, Valentino, Bombaj štampa. Knjiga je dobila ime po ključu bubnja Tama njene velike ljubavi, Ipeta Ivandića koji joj je poklonio posle drugog sastanka, kao zalog da će se s turneje Bijelog dugmeta vratiti njoj i samo njoj. Amila i Ipe su polovinom 80-ih formirali sastav Amila i hitom Kakav divan dan se upisali na stranice rok istorije na ovim prostorima. Nakon toga Amila se seli u London gde će sa svojim idolom Jahom Wobbleom snimiti nekoliko pesama i susresti se sa velikim imenima Džordž Majkl (George Michael), Eni Lenoks (Anne Lenox)… Razgovor putem veb-linka sa Amilom Sulejmanović vodiće Sandra Rančić, umetnička direktorka festivala, a gost će biti i Dragoljub Đuričić.

 

U nedelju 10. juna (Klub Magistrala, 18) biće predstavljena knjiga ŽIVOTI PESNIKA (S GITAROM), Ray Robertson.Knjiga ŽIVOTI PESNIKA govori o autsajderima koji su promenili modernu muziku: Gene Clark, The Ramones, Little Richard…O knjizi govori Zoran Janković. Promocija knjige ANTIKVARNICA SNOVA Želimira Altaraca Čička, muzičkog promotera, jedne od najvažnijih persona sa ovih prostora i direktnog učesnika u stvaranju jugoslovenske rok scene biće održana istog dana u 19 časova. Čičak je i autor tekstova čuvenih pesama Svijet u kome živim i Negdje na kraju, u zatišju sastava Indexi. Ovo je zbirka izuzetnih priča iz prvih 50 godina njegovog života na sceni. O knjizi će govoriti Ž. A. Čičak, Dejan Cukić, Zoran Janković, Branimir Lokner i Sandra Rančić.

 

 

Top