ЏЕК ЛОНДОН „СКЕРЛЕТНА СМРТ" и ШЕРВУД АНДЕРСОН „ВАЈНЗБУРГ, ОХАЈО“

Четвртак, 24. фебруар, Клуб Магистрала 

Представљање младе издавачке куће МАСТИЛО кроз разговор о делима која су недавно објавили - ВАЈНЗБУРГ, ОХАЈО Шервуда Андерсона и СКЕРЛЕТНА СМРТ Џека Лондона, а ако стигнемо, и о другим делима.

Четвртак 24. фебруар, 19.00, Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић”

Упознавање с издавачком кућом МАСТИЛО

Представљање романа Џека Лондона„СКЕРЛЕТНА СМРТ“ у преводу Косте Василића и 

књиге прича Шервуда Андерсона „ВАЈНЗБУРГ, ОХАЈО“ у преводу Уроша Николића

Учествују: Јелена Симов, Светлана Дамњановић, Владислава Гордић Петковић и Урош Николић  

 

„Скерлетна смрт“, визионарски роман написан 1912. описује пропаст цивилизације услед појаве смртоносне заразне болести. Приповедач је некадашњи професор књижевности, једини преживели после пандемије која је 2013. захватила свет и показала сурову страну људске природе. У тренутку у коме је настала књига је била дистопија док је данас суморно предвиђање и упозорење.

 

Џон Грифит , познатији као Џек Лондон (12.1.1876, Сан Франциско – 22. 11. 1916, Глен Елен, Kалифорнија), књижевник, новинар и борац за радничка права, писао је приче, есеје, новеле и романе и постао један од првих којима је писање донело новац и славу. Један је од зачетника жанра који је касније назван научна фантастика. Његова најпознатија дела су романи „Зов дивљине“ и „Бели очњак“,приче „Одисеја на југ“ и „Животна љубав“. Био је члан радикалне литерарне групе „The Crowd“ у Сан Франциску и жестоки заговорник социјализма. Роман „Мартин Еден“објавио је 1909. „Зов дивљине“ постао је хит. 7. априла 1900. Боловао је од дизентерије, поодмакле фазе алкохолизма и уремије, због које је узимао морфијум. Преминуо je на веранди једне од колиба на свом ранчу.

 

Шервуд Андерсон (13. 9. 1876, Kамден (Охајо) - 8. 3. 1941, Kолон,), амерички књижевник, био је побуњеник против стандардизације живота у индустријској цивилизацији, о чему пише у романима „Син Виндија МекФерсона“, „Људи на маршу“, „Сиромашан белац“ и у напопуларнијем, „Црни осмех“. У збирци новела „Вајнзбург. Охајо“ приказује спутане младе сањаре и људе промашене егзистенције у амбијенту америчког градића на Средњем западу, средини која гуши њихове емоције и искривљује њихове личности. Одриче се заплета у корист животне аутентичности. Снажно је утицао на новије америчке писце, стварајући романе и приповетке у знаку побуне против стега.

 

„Шервуд Андерсон био је један од најбољих у игрању речима, као да су камење или залогај хране коју треба појести.“

Чарлс Буковски

Top