Представљање књиге О БОДЛЕРОВОМ "ЦВЕЋУ ЗЛА" др Весне Елез

Четвртак, 8. април, 20.00, Instagram и Facebook ДКСГ
200 година од рођења Шарла Бодлера 
(9.4.1821, Париз – 31.8.1867, Париз)

Представљање књиге ВЕСНЕ ЕЛЕЗ - О БОДЛЕРОВОМ „ЦВЕЋУ ЗЛА“ ( Универзите у Београду - Филолошки факултет и Досије студио, 2020)
(најужи избор за награду „Никола Милошевић“)
Учествују: Катарина Стојановић Пантовић, Тамара Митровић и ауторка

Бодлер је 1857. објавио своју најпознатију збирку „Цвеће зла” (Les Fleurs du mal). Иако су песме стекле малобројну публику, теме су привукле пажњу јавности јер су биле скандалозне: секс, смрт, вино, лезбијска љубав, туга, корупција, изгубљена невиност... Бодлер, његов издавач и штампар оптужени су за кршење јавног морала. Готово сто година касније, шест песама је поново било забрањено у Француској. Бодлеров утицај на друге уметнике је био „огроман, простран, неочекивано помешан с дивљењем и с неким неописивим страхом и узнемиреношћу“.

Др Весна Елез (17.11.1975, Фоча) завршила je студије Опште књижевности и теорије књижевности у Београду, а студије Модерне књижевности на Универзитету Париз 4-Сорбона, где је и магистрирала и докторирала с темом „Знање и спознаја у Искушењу светог Антонија и Бувару и Пекишеу Гистава Флобера”, под менторством професора Антоана Компањона. Ради као доценткиња на Катедри за општу књижевност и теорију књижевности Филолошког факултета у Београду.
 

Top