Представљање књиге Наташе Павловић БЕЗГРАНИЧНОСТИ ПУТОПИСА у издању ДКСГ

Четвртак 17. јун у 19.00, Амфитеатар
Представљање књиге НАТАШЕ ПАВЛОВИЋ
БЕЗГРАНИЧНОСТИ ПУТОПИСА – Путописи Д. Х. Лоренса, Џорџа Орвела, Грејема Грина и Лоренса Дарела
(Дом културе Студентски град, 2020)
Учествују: Владимир Гвозден, Владислава Гордић Петковић, Наташа Павловић и Тамара Митровић

Књига Наташе Павловић „Безграничности путописа – Путописи Д. Х. Лоренса, Џорџа Орвела, Грејема Грина и Лоренса Дарела“ представља студију путописа енглеских модерниста, познатијих по другим прозним жанровима. У питању је четворица аутора: Д. Х. Лоренс, Џ. Орвел, Г. Грин и Л. Дарел. Већина анализираних путописа настала је између два светска рата, у доба процвата путописног жанра. Ауторка, представљајући поетике ових писаца, настоји да у њиховим путописним или делима с путописним елементима издвоји књижевне и културолошке одлике које су парадигматичне за енглеску модернистичку путописну књижевност. Уједно, она нам открива мање позната дела ових познатих писаца.

„Путовања Лоренса, Орвела, Грина и Дарела требало је да буду антидот немиру, збуњености и огорчености генерације која због својих младих година није била зрела за учешће у Првом светском рату, али је након њега итекако осећала разочараност и распршивање илузија о напретку. (…) У потрази за идентитетом, Лоренс, Грин и Дарел су продирали кроз Италију, Либерију, Мексико и Грчку као кроз палимпсест, скидајући слој по слој. Слично томе, рудари из Орвелових записа излазe из мрачних дубина земље на светлост дана такође као врло блиска заједница, често разголићена и упућена на солидарност услед сталних опасности.“

Др Наташа М. Павловић (1967, Kраљево) студије енглеског језика и књижевности уписала је 1986. на Филолошком факултету у Београду, где је дипломирала 1990, када је уписала постдипломске студије на смеру Наука о књижевности. Магистрирала је с темом „Сведочанства о Србији 1900-1920. године у делима британских писаца“ под менторством проф. др Веселина Kостића, а докторирала је на тему енглеског модернистичког путописа под менторством проф. др Зорана Пауновића. Запослена је на Машинском факултету у Kраљеву у звању вишег предавача за предмет Енглески језик од 1995. 
 

Top