Писмо подршке - Херб Шелленбергер, кустос, продуцент, писац и сарадник Академског филмског центра

Predstavljanje knjige Ane Petrov JUGOSLOVENSKA MUZIKA BEZ JUGOSLAVIJE

Sreda 21. decembar u 19.00, Klub – Knjižara Magistrala

/u saradnji s Muzičkim programom/

JUGOSLAVIJA/POLITIKA SEĆANjA/POPULARNA KULTURA

Predstavljanje knjige Ane Petrov JUGOSLOVENSKA MUZIKA BEZ JUGOSLAVIJE - Muzika koju slušamo i istorija koju biramo da pamtimo: promovisanje i odbijanje (jugo)nostalgije na koncertima jugoslovenskih izvođača u Beogradu nakon raspada Jugoslavije (Fakultet za medije i komunikacije, 2016)

 

Učestvuju: Muharem Bazdulj, Petar Janjatović i autorka

 

Kako je jugoslovenska popularna muzika nadživela zemlju u kojoj je nastala? Ima li političkog pomirenja putem muzike ili muzika potvrđuje da su postjugoslovenske podele realne? Kako su (naizgled neutralni) koncepti ljubavi umreženi u sećanje na jugoslovensku prošlost i nekad se transformišu u jugonostalgiju, nekad se integrišu u diskurse o muzici kao univerzalnom jeziku, a nekad pomažu daljem konstruisanju granica u postjugoslovenskom prostoru.

 

Ana Petrov (1982) je završila muzikologiju na FMU i doktorirala Sociologiju. Bavi se aktuelnim trendovima u diskursima o kulturi, recepciji koncerata u postjugoslovenskom prostoru i diskurzivnim konstruisanjem feminiteta. Na Fakultetu za medije i komunikacije predaje sociološke i antropološke teorije i kurs o jugoslovenskoj popularnoj muzici. 

 

 

Top