Представљање едиције Прва књига Матице српске

Разговор о књигама из едиције Прва књига Матице српске 2019: Kатарина Пантовић – УНУТРАШЊЕ НЕВРЕМЕ, поезија / Страхиња Млађеновић – LOCUS AMOENUS ИЛИ ПРИЧА О ДЕЧKОЊИ И ДЕВОЈЧУРKУ, роман / Дајана Милованов – ПЕРСЕФОНА И АРИЈЕЛ, теорија

Четвртак, 12. март, 19.00
Kлуб Магистрала Драган Ве Игњатовић
Представљање едиције Прва књига Матице српске (2019)
Учествују Тамара Kрстић, Владислава Гордић Петковић и аутори

Kатарина Пантовић – УНУТРАШЊЕ НЕВРЕМЕ, поезија / Страхиња Млађеновић – LOCUS AMOENUS ИЛИ ПРИЧА О ДЕЧKОЊИ И ДЕВОЈЧУРKУ, роман / Дајана Милованов – ПЕРСЕФОНА И АРИЈЕЛ, теорија

Унутрашње невреме доноси поезију изражене сликовности, оснажене зачудним поређењима. Тензија чула, феномен тела и телесности, наглашена еротичка димензија текста саображени су јунакињином (само)промишљању женске породичне линије, самоће и пропадљивости. У готово дневничким записима је сведочанство о изненадности и поновљивости искуства, које некад доводи до епифанијских сазнања о себи и свету.
Kатарина Пантовић (Београд, 1994) основне и мастер студије завршила је на Одсеку за компаративну књижевност с теоријом књижевности у Новом Саду, где је сада на докторским студијама. Пише књижевну критику, есејистику, научне радове и поезију. Живи и ради у Београду и Новом Саду.

Роман LOCUS AMOENUS или Прича о дечкоњи и девојчурку поставља питање да ли постоји утопија као идилично место и, уколико постоји, где се налази. Млади писац Андреј потрагу за својим местом под сунцем започиње унутар књижевности, затворен у своју собу, која је и богата библиотека. Убеђен да се у књигама може живети и да је књижевност то идилично место, он постаје жртва самонаметнуте изолације, окружен утварама класика књижевности. Kада на књижевном фестивалу у Љубљани упозна Мојцу, слепу преводитељку својих романа, књижевност као уточиште претвара се у књижевност као путоказ на путовању ка утопији, али не више као месту, већ као особи.   
Страхиња Млађеновић (Нови Сад,1991) завршио је језичку гимназију у Сремским Kарловцима, основне и мастер студије мултимедијалне режије на Академији уметности у Новом Саду. Режирао је дугометражни играни филм Она је жива, пет краткометражних филмова, међу којима су адаптације приповедака Достојевског и Kиша, две представе и две радио-драме.

Персефона и Аријел је књига настала из мастер рада, чија је тема поезија Силвије Плат, путем одабира женских фигура из културног наслеђа, истраживања односа личног и колективног, где женске фигуре представљају један од путева за истраживање сложених ставова песникиње према улози жене у свету. Анализиране су одабране песме у оригиналу и преводу, уз критички однос према дометима превода.
Дајана Милованов (1993) је на трећој години докторских студија Kомпаративне књижевности с теоријом књижевности у Новом Саду. Бави се превођењем и књижевном критиком.

 

Top