Монодрама „СТАНИЈА ТАСИЋ"

Уторак, 20. април
19.00, Велика сала

БЕОГРАДСКА ПРЕМИЈЕРА
СТАНИЈА ТАСИЋ

Режија: Јован Грујић
Текст: Бранка Б. Миленковић
Сарадник на дијалекту: Лидија Ралетић
Костим: Даниела Глишић
Игра: Слађана Пајчић

О представи:
Драмска прича о јакој жени, спутаној догмама. Судбинским ломовима, путевима, искушењима. Ситним, обичајним навикама. Родитељству, васпитању и копрцању из медиокритета. О неким заборављеним вредностима. О невидљивости, а снази једне коју не познајемо, а свакодневно је средемо.

Станија Тасид, из села Нерадовац у околини Врања, силом прилика стиже у Београд, на адресу човека чији су је поступци, још у младости, променили и усмерили ка другачијим изборима. Одрастање уз мајку и бабу, одсуство оца, губитак детета, неуспели брак, године проведене у кафани, ситуације које би многе од нас направиле, у најмању руку, губитницима, Станију су исклесале у особу коју краси најлепша људска особина: умеде праштања.

Без идеје да де добити одговоре или сатисфакцију, сада после тридесет година, вед из пуке потребе за егзистенцијалном сигурношду и не слути да де у тој једној години распетљати животне чворове и, коначно, загрлити мир и сигурност.

Текст је настао инспирисан песмама Стане Аврамовид Караминге, тачније песмом “Димитрије, сине Митре” за коју многи не знају да је ауторска и чијој трагичној радњи и ликовима је управо Стана била савременик.

Вокални таленат Слађане Пајчид, овековечен сарадњом са Народним оркестром РТС под управом Љубише Павковида и ЛП издањем ПГП РТС, и овој представи даје посебну боју а цапелла извођењем свих нумера. Цела представа игра се на дијалекту "новог" Врања, без архаичних израза како би била доступна широј публици.

Фотограф: Јана Миленковић

Трајање: 60 минута

Цена улазнице: 500 дин. (50% попуст за студенте и пензионере)

 
Top