„ПОШТО ГВОЖЂЕ" - ОТКАЗАНО -

ОТКАЗАНО!!

Отворено позориште ДКСГ и ФДУ Београд
ПОШТО ГВОЖЂЕ*

По мотивима драме „Пошто гвожђе" и песмама „Муштерија", „Шта вреди доброта" и „Из немачког ратног буквара" Бертолда Брехта. Изведено у мају 2018, на сцени Мата Милошевић (ФДУ), као испит треће године позоришне режије Растислава Ћопића, у класи професора Егона Савина и доцента Филипа Гринвалда.

Представа је на 25. Арт Трема Фесту у Руми, 2022. године, освојила 5 награда: за најбољу представу у целини, најбољу режију, главне мушке улоге које су тумачили Јован Јелисавчић и Никола Шурбановић, најбољу сценску музику.

Превод на хрватски: Анте и Труда Стамаћ
Адаптација и превод на српски: Растислав Ћопић и Ђорђе Косић
Режија: Растислав Ћопић
Драматург и аутор „Трафикантовог сонга о пријатељству" и „Свендсоновог сонга у славу живота": Ђорђе Kосић
Kомпозитор и корепетитор: Петра Перовић
Сценограф: Дуња Kостић
Kостимограф: Софија Миловановић
Аутор маски: Марија Стошић
Дизајн светла: Гордана Пантелић / Душан Ковачевић
Дизајн плаката: Јован Павловић
Фотограф: Вук Папић
Продуцент: Марија Симић

Играју:
Јован Јелисавчић
Никола Шурбановић
Владимир Нићифоровић
Срна Ђенадић

*Цена улазнице: 600 дин. (50% попуст за студенте и пензионере)


 
Реч редитеља:
„Брехтов скоро заборављени и ретко инсценирани поучни комад „Пошто гвожђе“ парабола је о јачању и ширењу фашизма у Европи непосредно пред Други светски рат, приказана кроз призму малог занатско-трговачког комшилука који је конкретна алегорија на односе између европских држава 1938. и 1939. године.

У нашој представи, бавили смо се универзалним друштвеним и индивидуалним механизмима ширења зла: како из мрака једног крчећег желуца дође до поробљавања читавог друштва? Зашто мали човек са свим својим архетипским особинама, својим делањем, односно одсуством делања, омогући да фашизам преовлада?

Стављена у форму мрачног кабареа, ова представа вам нуди узбудљиву, духовиту, експресионистичку, језиву игру пуну гротескних и препознатљивих типова који ће вас насмејати али и учинити да се запитате шта се деси ако забијемо главу у песак пред надолазећим злом.“

Растислав Ћопић

Трајање: 60 минута

*Цена улазнице: 600 дин. (50% попуст за студенте и пензионере)

Top