Предатављање књиге пича Кристе Волф АВГУСТ

Четвртак, 15. април, 20.00, Instagram и Facebook ДКСГ
Представљање збирке прича КРИСТЕ ВОЛФ - АВГУСТ у преводу Бојане Денић (Радни сто, 2020)
Учествују: Зоран Јанковић, Бојана Денић и Тамара Митровић

Август је збирка од три приче (Август, Размена погледа, Једног дана), насловљена по причи коју је ауторка посветила супругу, који је представио књигу следећим речима: „Криста Волф се 1945. након бекства и протеривања из родног Ландсберга на Варти (данас Гожов Вјелкополски) сместила у Мекленбургу. Дан завршетка рата је тема њене приче Размена погледа из 1970; прича Једног дана (1971) била је поруџбина коју је написала поводом 21.4.1946, дана уједињења КПД и СПД (...)“ Док је Август из истоимене приче аутентични лик којег је ауторка са 17 година срела у санаторијуму за оболеле од туберкулозе. 

„Првог дана децембра 2011. умрла је Kриста Волф, једна од најпознатијих (источно)немачких списатељица. Девет година раније, берлинска Академија уметности добила је њен комплетни књижевни архив у коме се налази преко 20.000 исписаних страница романа и приповедака, 6.500 страница дневника вођеног од 1946. до 1999, као и 10.000 страница коресподенције са познатим писцима попут Гинтера Граса, Хајнриха Бела или Ане Зегерс. У поговору њеном капиталном роману „И дјетињство, зар не“, који је пре три деценије објавила сарајевска „Свијетлост“, преводилац Предраг Kостић напомиње да је Kриста Волф, ослањајући се на Бихнера, прихватила координату дубине којом се користила Ана Зегерс. Приповедачки простор има четири димензије: три фиктивне координате измишљених ликова и четврту, стварну координату приповедања – линију дубине, савремености и неизбежног ангажмана“.

Мића Вујичић (8. април 2012)

Криста Волф (18.3.1929 – 1.12.2011), једна од најзначајнијих немачких списатељица, која је поред прича и романа, писала и критике и есеје, била је истакнута друштвено-политичка фигура НДР.  Добитница је награде Томас Ман за документовање „борби, надања и грешака њеног доба“, као и награда Георг Бихнер и Уве Јонзон. Романи: Подељено небо, Без места. Нигде, Шта остаје, Медеја. Гласови, Од крви и меса. Књиге прича: Московске приповетке и Размишљања о Кристи Т. По неким њеним романима снимљени су филмови.

Top