ПИНК ФЛОЈД – ВОТЕРСОВА ДЕЦЕНИЈА

Петак, 26. новембар у 20.00, Мала сала/Студио 28

Током лета љубави 1967. Пинк Флојд су били кључни за андерграунд. Наредне револуционарне 1968. су репрезентовали британску психоделију. Године 1969. су у ТВ студију BBC-a свирали уживо током преноса слетања човека на Месец. Тад су важили за водећу спејс-рок групу. У односу на друге гиганте тог периода – The Jimi Hendrix Experience, Cream, Jeff Beck Group – били су знатно слабији инструменталисти, такорећи „панкери“. Други квалитети су их сврстали у великане. Оригиналност и визију је доносио Сид Барет, али је бенд преживео његов одлазак; нови главни аутор и вођа је постао Роџер Вотерс.

Група је још 1966. закорачила у свет микс медија, а током седамдесетих су ишли тим путем, и стигли даље од било кога. Сарађивали су са врхунским мајсторима светла, дизајнерима омота, фотографима, филмским режисерима, аниматорима. Наступи су им постали тако спектакуларни да је мало шта из рок света могло да се упореди са њима. Албум Dark Side of the Moon их је учинио суперзвездама и поставио нове техничке и продукционе стандарде.

Панкери су Пинк Флојд отписали као „диносаурусе“ и пљунули на тежњу ове груп да звучи грандиозно. Што јест јест, почесто су падали у претенциозност и мегаломанију, али су их зрно ироније и понеки трезан увид у застрањења савременог света спасавали од потонућа. Кад се подвуче црта и њихови најуспелији радови поређају један поред другог нема сумње да је то била велика рок група.

Top