ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА СЛАЊЕ ФОТОГРАФИЈА О ЖИВОТУ СТУДЕНАТА У СТУДЕНТСKОМ ГРАДУ

ОТВОРЕН ПОЗИВ ЗА СЛАЊЕ ФОТОГРАФИЈА О ЖИВОТУ СТУДЕНАТА У СТУДЕНТСKОМ ГРАДУ 

Дом културе Студентски град позива бивше и садашње станаре „Студентског града“ свих генерација да допринесу креирању колекције фотографија под називом „Они живе“ о животу студената у „Студењаку“, од краја Другог светског рата до данас.

Дом културе Студентски град је, након великог успеха пројекта и изложбе „Портрет Студењака” (2016), одлучио да у оквиру међународног пројекта „Они живе“ - студентски животи откривени кроз контекстуалне уметничке праксе, настави са даљим прикупљањем фотографија о животу студената у „Студентском граду“ у контексту свакодневног живота, културних навика и слободног времена студената, међуљудских односа и односа међу половима, као и друштвеног и политичког ангажовања студената од краја Другог светског рата до данас. Осим фотографија, овога пута идемо корак даље тако што започињемо и снимање аудио интервјуа усмене историје са заинтересованим садашњим и бившим становницима „Студењака“. 

Јавите нам се уколико у својим албумима имате фотографије „Студентског града“ и живота у њему, без обзира на деценију у којој су настале. Фотографије нећемо задржавати већ ће, одмах након скенирања, бити враћене власницима. У обзир долазе и већ скениране фотографије, као и фотографије у дигиталном формату које можете послати путем мејла, тако да оригинали остају код вас. 

Позивамо вас да нам се придружите у настојању да заједно створимо колективну историју о студентском животу и омогућимо да ваше фотографије постану део овог узбудљивог, колективног сећања и извор даљих сазнања о животу у „Студењаку“.

Фотографије и аудио интервјуи о животу у „Студентском граду“ биће архивирани у оквиру онлајн колекције под називом „Они живе“ (Тхеy: Ливе) на међународној колаборативној дигиталној платформи Топотека (https://www.topothek.at/en) и званичном сајту пројекта http://theylive.eu/index.php паралелно са колекцијама о животу студената у студентским домовима у Мадриду, Подгорици, Ријеци и Загребу.

За више информација контактирајте нашег архивисту на мејл: 

belgrade@theylive.eu

или на број телефона: 011 2691 442 и 064 466 76 08

Наш архивиста ће вас, кроз неколико једноставних корака, упознати са начином коришћења материјала и јасном регулативом архивирања ваших фотографија у оквиру онлајн колекције „Они живе“ на тему студентског живота.

Фотографије ће бити прикупљане у наредних седам месеци, а крајњи рок за слање и предају фотографија је 1. септембар 2021. године.

Пројекат  се реализује у оквиру програма за културу и медије Европске Уније „Kреативна Европа“. Поред  Дома културе Студентски град из Београда који је лидер пројекта, као партнери на пројекту учествују и Међународни центар за архивска истраживања „Икарус Хрватска” из Загреба, Институт за савремену умјетност из Цетиња, Академија примјењених уметности из Ријеке, Факултет за аудиовизуелне комуникације на Универзитету краљ Хуан Kарлос из Мадрида. Придружени партнери на пројекту су Институт за уметност у контексту на Универзитету уметности из Берлина и Центар за примењену историју из Београда.

                                                                                                     

Top