ОДЛУКЕ ЖИРИЈА НА 62. ФЕСТИВАЛУ БЕОГРАДСКИХ АМАТЕРСКИХ ФЕСТИВАЛА 2022. ГОДИНЕ

62. Фестивал београдских аматерских позоришта показао је заједништво и оптимистичан дух у овим, чак и за професионална позоришта, турбулентним временима.
У Дому културе "Студентски град" током пет дана, представљено нам је пет ансамбл представа у одличној селекцији Александра Волића.  Све учеснике бисмо похвалили за тимски рад и висок глумачки ниво. 

Награда за најбољу колективну игру додељује се ансамблу „Шта је било, деда?“ СТУДИЈА БИС! Њихово колективно ауторско дело и интерпретација ликова и сложеног документарног материјала плени узбудљивошћу, чврстим ставовима и изнад свега, јединством.
Награду за најбољи избор музике додељујемо Наташи Радоњић за представу „Једноставно идиоти“ у продукцији ТЕАТРА 011. Избор музике одражава префињени одабир нумера и атмосфера које тачно реферишу на скандинавско поднебље где се дешава радња комада.
Награду за најбољу сценографију додељујемо Наташи Радоњић за представу „Једноставно идиоти“ у продукцији ТЕАТРА 011. Ефектна просторна решења уз занимљиву употребу пројекција допринела је генералној атмосфери представе. Различити простори у којима се дешава радња комада ефектно су и тачно постављени. Означавања светлом различитих простора допринели су читљивости и избегле замку немогућности великих сценографских промена.
Награда за најбољу епизодну женску улогу добија Ана Лековић за улогу Миљане у представи „Сав тај секс“ ПОЗОРИШТЕ РАЗНИХ. Ана Лековић уверљиво и веродостојно приказала је лик старије девојке и у овој епизоди остварила запажену глумачку појаву.
Награда за најбољу епизодну мушку улогу додељујемо Филипу Јовановићу за улогу Џонија у представи „Осми живот“ ТЕАТРА ПЕТ. Доминантна појава Филипа Јовановића у улози „Џонија“ је била изузетно глумачки зрела, комплетно дикцијски постављена упркос тешком задатку овог драмског лика. 
Награда за најбољу женску улогу иде Јовани Петровић за улогу Заре Петерсон у представи „Једноставно идиоти“. Јована Петровић је уверљиво приказала лик старије банкарке са грижом савести. Код ње су биле видљиве све нијансе лика, који је комплексан и веома захтеван.
Награда за најбољу мушку улогу равноправно је подељена између Милорада Живковића и Владимира Јоргића. Милорад Живковић у улози Симе у представи „Пет начина како да опоравите чакре након луде ноћи“ показао је изузетан глумачки таленат и добро се снашао у комплексним и нечитљивим драмским околностима. Владимир Јоргић у улози Наратора у представи „Једноставно идиоти“ прецизно води радњу. Нјегов комплексан и незахвалан лик на крају представе добија заокружење те жири сматра да се у овој улози одлично снашао.
Награда за најбољу режију додељује се Наташи Радоњић за представу „Једноставно идиоти“ ТЕАТРА 011. Наташа Радоњић показала је веома висок ниво позоришне писмености и у контексту режије и у контексту драматургије. Њена сценска решења су узбудљива, монтаже веште, а рад са глумцима јасно дефинисан и тачно спроведен.

Жири је имао веома тежак задатак ове године када је у питању одлука о најбољој представи у целини. Две представе су, иако жанровски другачије, биле једнако добре и квалитетне по различитим критеријумима. Ипак, жири је одлучио да награду додели представи: „Шта је било, деда?“ СТУДИЈА БИС. Ова представа плени веома промишљеним, прецизно изведеним, јасним и снажним ставовима њених аутора који су игром и комплетним остварењем у потпуности подржани. Ова представа је јако важна и за њене учеснике и за публику свих генерација. Она буди наду да промене заиста могу да почну у позоришту!
 

ЖИРИ:
Ана Григоровић, позоришни редитељ
Ана Јанковић, драматург
Милован Здравковић, театролог

Top