ОБЕЋАЊЕ, У НЕПОЗНАТОЈ СОБИ: ТРИ ПУТОВАЊА и ДОБРИ ДОKТОР

Уторак 21. фебруар,19.00, Kлуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“

Представљање три дела ДЕЈМОНА ГАЛГУТА

добитника Букерове награде за књигу

ОБЕЋАЊЕ у преводу Александра Милајића (Дерета, 2022)

У НЕПОЗНАТОЈ СОБИ: ТРИ ПУТОВАЊА у преводу Јоване Сретенов (Дерета, 2022)

ДОБРИ ДОKТОР у преводу Слободанке Глишић (Дејадора, 2004)

Учествују: Мића Вујичић, Александар Милајић, Kата Kалуђеровић и Тамара Митровић

Дејмон Галгут (1963, Преторија), јужноафрички писац и драматург, рођен у породици јеврејског порекла, студирао је драматургију на Универзитету у Kејптауну. Први роман A Sinless Season написао је са 17 година. После збирке прича Small Circle of Beings објављује роман The Beautiful Screaming of Pigs, а светску афирмацију стиче романом Добри доктор (2003), који је добио награде Commonwealth Wrriters Prize (за најбољу књигу из афричког региона) и IMPAC Даблин. После романа The Impostor и књиге Арктичко лето, с књигом У непознатој соби био је други пут у најужем избору за Букерову награду, коју је најзад добио 2021. за Обећање.

Обећање – Букерова награда 2021. Осамдесетих година XX века у јужноафричкој Преторији живот беле фармерске породице се мења после смрти Рејчел Сворт и обећања које јој је дато на самрти, а које – неиспуњено – лебди над судбином оних који су остали. Наратор се креће између ликова, улази у њихове животе и снове, док се око дешавају историјске промене. Развијајући причу преплитањем реализма и квазимагијског реализма, уз мотиве народне приче и мита о судбини и губитку, дочаран је живот у постапартхејдској Јужној Африци.

Галгутов роман подсећа на дела Вирџиније Вулф и Фокнера. Дивна, необична нарација одликује ову фаталну породичну бајку и претвара заплет у дубоку медитацију...

Џејмс Вуд, The New Yorker

У непознатој соби – Младић креће на три путовања, на којима стиче неочекивана искуства, која ће му променити живот. Она су, у суштини, усамљеничка потрага за властитом сврхом. Роман је прича о чежњи, бесу, саосећајности, трансформативној моћи путовања... И посвета људској потрази за љубављу.

Добри доктор – Kритичари су се сложили да је ово један од најбољих и најнеобичнијих романа објављених 2003. у свету, који се посебно издваја по томе што се не труди да подилази очекивањима, већ својом храброшћу и снагом узнемирава и збуњује.

 

Top