О једној од највећих мађарских кљижевница МАГДИ САБО и њеним романима ДАЉИНЕ и УЛИЦА КАТАЛИН

Четвртак 20. октобар у 19.00, Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“
Представљање романа МАГДЕ САБО у преводу Марка Чудића
ДАЉИНЕ и УЛИЦА КАТАЛИН (Штрик)

Четвртак 20. октобар у 19.00
Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић“
Представљање романа МАГДЕ САБО у преводу Марка Чудића
ДАЉИНЕ и УЛИЦА КАТАЛИН (Штрик, 2019 и 2021)
Учествују: Виолета Стојменовић, Љубица Пупезин и Марко Чудић 

Даљине су снажна прича о односу који ће тек наћи своје место у светској књижевности – односу између мајке и ћерке.

Зашто се блискост коју тако снажно осећамо према особама, градовима, временима наједном растаче и тањи? Kако се дешава да се људи који се воле наједном немо довикују из даљине? Магда Сабо својим заводљивим књижевним талентом осветљава танане и ретко описиване везе међу људима, усложњавајући их готово до тачке неиздржљивости. Она нам открива да се често дичимо племенитошћу, док у исто време занемарујемо и повређујемо оне који би требало да су нам најближи.

Kао и у роману Даљине, Магда Сабо темељно истражује на које све начине, били ми тога свесни или не, наносимо патњу онима које волимо. Улица Kаталин дирљива је и у исто време суморна прича о томе шта се дешава с везама које успостављамо у детињству, везама непоновљивим и упечатљивим, које нас прате кроз цео живот макар и као сене. Роман Улица Kаталин добитник је награде Cévennes  за најбољи европски роман.

Магда Сабо (5.10.1917 Дебрецин –19.11.2007 Дебрецин), најпревођенија мађарска књижевница, била је докторка филологије (наставница латинског и мађарског), оснивачица и чланица Дигиталне књижевне академије. Објавила је преко 50 дела: књиге песама, романе, драме, приче, есеје, студије, дечију књижевност. Турбулентне 1949. вест да је добила Баумгартенову награду затекла ју је на радном месту службенице Министарства вера и образовања, да би јој истог дана, уз вест да јој је награда одузета, био уручен отказ. Kао непријатељски елемент, није смела да објављује до 1958. Преведена је на више од 40 језика и добила је бројна признања. Постала је почасна грађанка Дебрецина и Будимпеште, чланица Европске академије за науку, а четири њена романа налазе се међу сто најважнијих мађарских романа свих времена. Неколико романа Магде Сабо екранизовано је.
 

Top