НОБЕЛОВА НАГРАДА ЗА КЊИЖЕВНОСТ

7-30. октобар, Хол библиотеке

 

Аутор изложбе: Станко Ковачић

Нобелова награда се сматра најпрестижнијом међународном наградом из области књижевности, медицине, физике, хемије, мира и економије. Додељују је шведске и норвешке институције као знак признања за највећа академска, културна, и научна достигнућа која су „допринела људском роду“ током протеклих годину дана. Установљена је 1895. године по жељи шведског научника и проналазача Алфреда Нобела који је већи део сопственог богатсва завештао фонду из којег се ова награда до данас додељује, а први пут је додељена 1901. године.

Датум церемоније доделе је 10. децембар сваке године, пошто је то датум и годишњица Нобелове смрти, а добитник се најављује у октобру. Ове године лауреат за књижевност ће бити објављен 7. октобра у 13.00 часова по централноевропском летњем рачунању времена.

Нобелова награда за књижевност је до сада додељена 113 пута, а награђено је 117 лауреата. Библиотека ДКСГ ће искористити прилику да посетиоце подсети на претходне добитнике, указујући на све публикације писаца, носиоца ове почасне титуле, које поседује у свом богатом фонду.

Top