Наш гост НЕНАД ЈОВАНОВИЋ (Дејтон, Охајо, САД)

Четвртак 13. мај у 20.00, Инстаграм и Фејсбук ДКСГ


Разговор с НЕНАДОМ ЈОВАНОВИЋЕМ (Дејтон, Охајо, САД) поводом књиге песама ОБИЧНОСТ у избору Бојана Васића (Повеља, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“ Краљево, 2020)

Ненад Јовановић (24.3.1973, Београд) дипломирао је филмску и ТВ режију на ФДУ, магистрирао сценарио на универзитету Јорк у Торонту,  докторирао театрологију на Торонтском универзитету. Добитник је Бранкове награде за прву књигу песама (1993) „Фрезно“, награде Бранко Миљковић за књигу „Живети на модеран и умрети на старински начин“ и награде Милош Црњански (2005) за роман „Инсистирање“. Објавио је десет књига песама, две књиге прича, збирку драма, роман и студију о филму. Режирао је кратке игране и документарне филмове. Живи у Дејтону (Охајо), где на Државном универзиотету предаје филмску теорију и праксу.

„Мада Јовановић, свакако, припада овом пост-постмодерном књижевном вектору и заокрету, његов снажан авангардистички етос и особен песнички израз толико га издвајају из тог таласа, да он као ауторска фигура остаје, мање-више усамљен међу песничким савременицима, чинећи, тако, неку врсту моста између старијих југословенских, постшездесетосмашких авангардиста и млађе генерације постјугословенских песникиња и песника чије се језгро формира крајем прве деценије 21. века. Такође, и сам број књига које објављује, готово једну за другом, током деведесетих и двехиљадитих, и високи квалитет песама које постиже и одржава у њима, чине га особеном појавом, којој ретко ко парира, и то не само у савременој домаћој књижевности.“

Из поговора Бојана Васића „Писати као што налаже со“

 

Top