Наш гост из Мостара (БиХ) АДНАН РЕПЕША

Четвртак 20. мај у 19.00, Амфитеатар ДКСГ
 

 

Наш гост АДНАН РЕПЕША (Мостар, БиХ)
Представљање романа СВОЈТА (Књижевна радионица Рашић, 2021)
Учествују: Елведин Незировић, Иван Миленковић, Мирољуб Стојановић, Александра Рашић, Тамара Митровић и аутор

„Својта“ је књига која кроз кратка поглавља, фрагменте, али и подуже прозне цјелине, говори о једном ишчезлом времену, о расцјепу унутар једне породице, о људима који су на разне начине величали догађаје које аутор памти. То су они догађаји који за собом остављају ожиљке, а кад ожиљци зацијеле, остаје само празнина која касније прераста у чуђење. Али ово није књига само о томе, ово је уједно и топла прича о људима с којима је аутор долазио у контакт, с оним људима који су дефилирали кроз породицу и на тај начин постајали „својтом“.

https://www.synopsisbook.com/

„Захвата Аднан Репеша немир детињства, ужас младости и безнађе послератног времена реченицом које се не би постидео ни један Мирко Kовач и оставља убедљиво књижевно сведочанство о временима и просторима који живе још само у његовом језику.“
Иван Миленковић

На мјесту гђе је некад био рибљи ресторан сада је војна кухиња. И мој отац храни се тамо. Са собом увијек донесе дневно сљедовање хљеба; четири танко нарезане шните. Оклијевам прије него загризем. Мајци сам рекао: "Kад бих се најео хљеба не бих жалио погинути", а она је заплакала.
Из романа

Аднан Репеша (1978, Мостар) завршио је педагошку академију на одсеку за босански језик и књижевност. Објавио је две збирке прича, “С обје стране срца” (2009) и “Kратке приче за дуго умирање” (2013). „Својта“ је његов први роман. Живи у Мостару.

https://www.youtube.com/watch?v=fnHKTX-Li70 


 

Top