НАРОДНИ МУЗЕЈ У БЕОГРАДУ

Среда, 20. мај

Народни музеј у Београду основан је 1844.године на иницијативу тадашњег министра просвете Јована Стерије Поповића. Током своје историје, тачније од самог оснивања, музеј је више пута мењао локације да би коначно, 1952.године, био пресељен у зграду некадашње Инвестиционе банке, на Тргу Републике (изграђене 1903.године по архитектонском пројекту Андре Стевановића и Николе Несторовића), где се и данас налази.

Богате збирке Народног музеја данас броје око 450.000 изузетно вредних експоната.  Сталну поставку музеја чине археолошке збирке, одељење српске средњовековне уметности, нумизматички кабинет, затим графички кабинет са збиркама страних и домаћих аутора, као и изузетно значајна колекција дела  која презентује српску уметност  XVIII, XIX и XX века. Треба свакако споменути и скулптуру која заједно са сликарством чини јединствену целину. Сталној поставци припада и збирка европске уметности која обухвата период од XIV до XX века, као и Збирке цртежа и графика страних аутора које  обухватају период од XVI до XXI века.

У једном од наредна два прилога имаћете прилику да погледате емисију ” Србија у кадру”, посвећену Народном музеју и његовим збиркама, у којој ће говорити виши кустос Лидија Хам Миловановић и кустоси Дена Бабабјић и Јасмина Новаковић. Емисија је емитована 2019.године када се навршило 175 година од оснивања ове најстарије музејске установе у Србији. У другом прилогу можете погледати сталну поставку музеја уз текстуална објашњења за сваку збирку.

 

Top