„НАКОН ТИШИНЕ“ – БОГДАН ЂУКАНОВИЋ

16. март – 3. април

19.00, Галерија

ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ

„НАКОН ТИШИНЕ“ – БОГДАН ЂУКАНОВИЋ

КУСТОС: ЈОВАНА ТРИФУЉЕСКО

„Многи се осећају само збуњено. Тло се љуља, они не знају зашто и од чега. То њихово стање јесте тескоба, постане ли одређеније, оно је страх.“- Ернст Блох

Оно што нас гура напред јесте тензичан осећај неиспуњених могућности. Самосвест о личној и колективној заоставштини која нас дефинише, довела је до мртве тачке, до једног дефинитивног знака стоп, до потпуне тишине. Шта се дешава после дефинисања проблема? Изложба Богдана Ђукановића која се реализује у сарадњи са кустоскињом Јованом Трифуљеско представља полигон неискоришћених потенцијала. Радови на изложби приказују различите екстреме, било да су они социјални, ментални или духовни, кључно питање које се за њих везује јесте: да ли су премостиви? Да ли је надање да ће некад бити боље, инхерентан осећај на који имамо право, или је нешто што морамо научити?

Богдан Ђукановић (1996, Аранђеловац) завршио је основне и мастер академске студије на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи проф. Мрђана Бајића и Радоша Антонијевића. Тренутно је студент докторских уметничких студија на истом факултету. Део својих студија провео је на билатералној размени на Академији лепих уметности у Си’Ану (Кина) и студентској размени на Beaux-Arts de Paris  (Француска). Учесник је првог издања пројекта “COMMONS” који носи радни наслов “Замишљање институције будућности” у оквиру креативне платформе Гете института у Београду. Иницијатор је оснивања студентског експерименталног простора Флу_ОпенЛАБ у Београду.

Јована Трифуљеско (1997, Београд) је завршила основне студије на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду, где је тренутно студенткиња мастер студија. Радила је као сарадница у Народном музеју, Музеју савремене уметности у Београду и Музеју Југославије. Учествовала је као кустоскиња на више групних и самосталних изложби, од којих се издвајају „Бијенале младих – Заједнички језик”, „Интер/Акција” у Галерији Плус, у сарадњи са Музејом савремене умјетности Републике Српске, као и изложба „Under Your Gaze” у Уметничком простору У10. Од 2022.  ради у склопу програма „Визуелна уметност и млади” у Културном центру Београда, где прави пратећи програм за актуелне изложбе у простору Ликовне галерије.

Top