НАЈНОВИЈА ПРОДУКЦИЈА ФИЛМОВА АКК/АФЦ

Среда, 28. април, 20.00, Амфитеатар

Кратка среда

За последњу среду у месецу априлу, одабрали смо за публику програм краткометражних филмова Академског кино клуба/Академског филмског центра, који су у претходне две године имали значајан фестивалски живот и били приказани на преко 120 светских филмских фестивала.

Највише пажње је привукао документарни филм „А сад се спушта вече“, ауторке Маје Новаковић који приказује живот две баке на удаљеним брдима источне Босне, а који је награђен бројним признањима на различитим фестивалима и нашао се на ширем списку кратких документарних филмова за номинацију за престижну награду Оскар. У програм смо уврстили и нови документарно-експериментални филм уметничког дуа Доплгенгер „Снимак пејзажа без предисторије“, који приказује напуштено дечје лечилиште на хрватској обали, у месту Крвавица. Анимирани филм „Флоригами“ ауторке Иве Ћирић, урађен у копродукцији са продуцентском кућом „Јадранска анимација“, је такође имао запажен фестивалски живот, док је кратки „музички“ експеримент Марије Ковачине „dogs, moon river and Baudelaire”, реализован у склопу радионице „Сви су нам градови једнаки“, био приказан на домаћим и регионалним фестивалима.

АКК/АФЦ је имао и прилику да сарађује са канадским аутором Аланом Брауном, који је био наш гост на резиденцијалном програму фестивала Алтернативе Филм/Видео у 2018-oj и који је у току свог гостовања снимио и монтирао експериментални филм „Dreamland“.
 

Флоригами, Ива Ћирић, анимирани филм, 2019, 5:30
Снимак пејзажа без предисторије, Доплгенгер, доку-експериментални, 2020, 14:22
dogs, moon river and Baudelaire, Марија Ковачина, експериментални, 2018, 4:05
Dreamland, Алан Браун, експериментални, 2018, 13:33
А сад се спушта вече, Маја Новаковић, документарни, 28:00

Top