ХИТ КОМЕДИЈА „Упознај мог тату“ 7. марта у Великој сали

Nagrade Politike za izložbu „Neimenovani fragmenti“ održanoj u DKSG

Nagrada „Politike” Isidori Ilić i Bošku Prostranu

Najbolja izložba u protekloj godini je „Neimenovani fragmenti” umetničkog dua „Doplgenger” održana u Gradskoj galeriji Požega i Domu kulture Studentski grad u Beogradu

 

Politikina nagrada za najbolju izložbu u 2015. godini pripala je Isidori Ilić (1978) i Bošku Prostranu (1979) koji rade zajedno kao umetnički par pod nazivom „Doplgenger” i koji su ovu nagradu dobili za samostalnu izložbu „Neimenovani fragmenti” održanu u Gradskoj galeriji Požega (septembar–oktobar 2015) i u Galeriji Doma kulture Studentski grad (decembar 2015). Odluku o nagradi većinom glasova doneo je žiri u sastavu Ljiljana Ćinkul (predsednik), Jerko Denegri, Stevan Vuković, Vesna Roganović i Marija Đorđević.

 

Izložba „Neimenovani fragmenti” umetničkog dua „Doplgenger” predstavlja skup radova koji su nastajali od 2011. u okviru istoimenog istraživačkog projekta. Neimenovani fragmenti se bave politikom medijskih slika koje su učestvovale u izgrađivanju istorijskih narativa na prostoru bivše Jugoslavije u razdoblju od 1980. do 2000. 

Doplgenger je nemačka reč koja znači dvojnik. Isidora Ilić i Boško Prostran autori su video radova koji se na izložbama postavljaju kao specifične prostorne video-instalacije kombinovane sa fotografijama i tekstovima iz književnosti, političke teorije i teorije filma. Umetnici manipulišu medijske slike koje preuzimaju iz poznatih serija, reklamnih spotova, dokumentovanih političkih događaja ili kanonskih filmova. Manipulišu slikom i zvukom menjajući im percepciju i značenje. Na primer, u radu „Neimenovani fragmenti 1” prikazan je skup na Gazimestanu 1989. godine u usporenom snimku, uz deformisan zvuk, tako da ceo snimak dobija izgled i značenje nekog zastrašujućeg, gotovo proročanskog prizora. Paralelno sa ovim radom emituju se premontirane sekvence iz poznate serije „Bolji život” emitovane upravo u to vreme.

Rad dua „Doplgenger” je prezentovan u zemlji i inostranstvu, kako na samostalnim i grupnim izložbama tako i na film–video festivalima. Sarađivali su na mnogobrojnim inostranim i domaćim umetničkim i kulturnim projektima, učestvovali su na simpozijumima i panelima, držali predavanja, radionice i organizovali projekcije. Njihove umetničke boravke stipendirali su između ostalih KulturKontakt Austrija (Beč, 2011), Frindž MK (Milton Kins, 2010), Program za umetnost i teoriju Künstlerhaus Büchsenhausen (Inzbruk, 2009), Međunarodna umetnička radionica Braziers (Oksford, 2007).

Video-radove predstavljali su na Međunarodnom filmskom festivalu u Sijetlu, u Stedelijk muzeju u Amsterdamu, Kairo video festivalu, Saut i Sautist festivalu u Hongkongu, Festivalu savremene umetnosti u Pragu, festivalu „Video u progresu” u Ljubljani…

Nagrada Politike za najbolju izložbu u protekloj godini dodeljuje se prema propozicijama utvrđenog Pravilnika o nagradi, prema kome se nagrada dodeljuje za samostalnu izložbu održanu u galerijama u Srbiji, pod uslovom da je umetnik državljanin Srbije. Takođe, Pravilnikom je utvrđeno da se „Politikina” nagrada može dobiti samo jednom.

 

IZVOR: POLITIKA

http://www.politika.rs/scc/clanak/347104/Nagrada-Politike-Isidori-Ilic-i-Bosku-Prostranu

 

Top