МУЗИКА СРПСКИХ КОМПОЗИТОРА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И КЛАВИР

Среда, 12. април

20.00, Велика сала

МУЗИКА СРПСКИХ КОМПОЗИТОРА ЗА ВИОЛОНЧЕЛО И КЛАВИР

Улаз слободан

Kристина Иванковић jе рођена у Ваљеву 1987. године. Основне студије виолончела уписује на Академији уметности у Новом Саду, у класи проф. Имре Калмана, а затим и мастер студије на Факултету музичке уметности, у класи проф. Дејана Божића. Добитник је стипендије Фонда за младе таленте, Министарства омладине и спорта, као један од хиљаду најбољих студента Србије на основним и  мастер студијама. Освајала је бројне награде на домаћим и интернационалним такмичењима и фестивалима. Издвајају се стипендије за  Festival Junger Künstle Bayoreuth у Немачкој, као једино виолончело из Србије, где је имала прилику да сарађује са еминентни  диригентима као што су Gabriel Feltz - Немачка и Elizabeth Fuchs - Aустрија и стипендија за летњи курс Internacional Menuhin Music Academy у Швајцарској. Остварила је запажене наступе у свим еминентним салама у градовима широм земље: Београд (Задужбина Илије M. Коларца, Етнографски музеј, Студентски културни центар, ArtGet галерија, Народна библиотека), Нoви Сад, Апатин, Неготин, Шабац, Ваљево; и у иностранству Италија-Венеција, Фиренца, Aрецо, Санремо; Немачка - Минхен, Регензбур, Бајројт, Нинберг; Црна Гора, Босна и Херцеговина, Република Српска. Усавршавала се код светски познатих вилончелиста: Naill Brown (International Menuhin Music Academy) - Швајцарска, Iagoba Fanlo (Royal conservatory of Music) - Шпанија, Luise Hopkins - Guildhall School of Music Енглеска, Christian Benda - Чешка , Stefan Popov - Guildhall School of music Eнглеска, Tobias Stosiek - University of Music and Dramatic Arts in Graz Aустрија, Gavriel Lipkind - Израел. Aктивно се бави извођачким и педагошким радом и има камерни дуо са пијанисткињом Ружицом Гојковић од 2017. године. Редовни је члан Удружења музичких уметника Србије.

Ружица Гојковић је рођена у Пријепољу 1986. године, основно музичко образовање стекла у музичкој школи у Пријепољу, у класи проф. Грете Шећеркадић Гановић, проф. Данијеле Кљајић, и проф. Миленка Бајића. Средње музичко образовање стекла у музичкој школи Мокрањац, у класи проф. Марије Тасовац и проф. Милице Васиљевић Бисенић. 2010. године дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду у класи професорке Маје Рајковић. Наступала је на републичким и међународним такмичењима у земљи где је освојила низ награда. Наступа као солисткиња, камерни музичар, и клавирски сарадник. Наступала је у градовима широм Србије (Пријепоље, Нови Пазар, Врњачка Бања, Краљево, Крагујевац, Неготин, Нови Сад, Зрењанин, Суботица), Београду (у Атријуму народног музеја, Галерији Артгет, Етнографском музеју, Студентском културном центру, Коларчевој задужбини, Дечијем културном центру), у Минхену и Риму. Учествовала је на циклусима концерата Одабрани за одабране  као и на фестивалима Piano City у Новом Саду и Piano Fest у Суботици. На фестивалу посвећеном Клари Шуман, под називом "Клара Шуман - жена испред свог времена" изводила је дела Кларе Шуман за соло клавир као и дела камерне музике. Усавршавала се на курсевима професора Александра Шандорова, Александра Сердара, Невене Поповић, Владимира Милошевића, Јурија Кота, Владимира Стојнића, Тами Каназаве, Јувала Адмонија. Члан је камерног састава Квадрема који је основан са циљем промовисања стваралаштва савремених српских композитора и који је за извођење дела домаћих аутора награђен златном плакетом на музичком фестивалу Мокрањчеви дани у Неготину. Члан је клавирског дуа Барабар са Јасмином Раковић, са којим 2018. године осваја 3. награду на међународном такмичењу Chopin Roma у Италији. Активно наступа са флаутисткињама Јеленом Шаренац и Јасмином Живић као члан дуа али и у оквиру трија Fenix. Са виолончелисткињом Кристином Иванковић наступа од 2017. године. Oд 2019. је студенткиња докторских студија на факултету музичке уметности у Београду, одсек камерна музика. Ангажована је као професорка клавира у музичкој школи Мокрањац од 2010. године.

На програму дела: Дејана Деспића, Светислава Божића, Александра Вујића. Такође, на концерту ће бити премијерно изведено дело SpLiT, Милана Св. Ђурђевића.


фото Радиша Никодијевић

Top