МОГУ ЛИ ДА УЂЕМ? 1. део

Петак 14. август

МОГУ ЛИ ДА УЂЕМ? 1. део

Предавање са пројекцијом. Ауторка је Коштана Бановић, филмска и визуелна уметница која живи у Утрехту, Холандија где предаје на Универзитету уметности и дизајна (ХКУ), а гостујући је предавач и на Холандском Институту уметности у Арнхајму и Јан Ван Ајк Академији у Мастрихту. Њени радови из области сликарства, видео инсталација и филма део су колекције Стеделијк музеја у Амстердаму. Током свог опуса Коштана истражује ритуале као средство за откривањесебе и других, што је и окосница њеног рада.

https://www.kostanabanovic.com/.

Могу ли да уђем је филмски есеј у коме афробразилска религија Кандомбле није толико истражена као што је искуствено доживљена од стране ауторке.

Редитељка и визуелна уметница Коштана Бановић враћа се на острво близу обале Бахиа (Бразил), где је боравила у оквиру Резиденцијалног програма Сасатар фондације, током којег се упознала са локалном заједницом Кандомбле. Интригирана церемонијама поседнутости духовима на острву, где се Богови мешају са људима, укључујући се у бубњарске, певачке и играчке представе, Коштана је хтела да сазна још више… и нашла се унутар света затворених врата. 
Сваки корак у сазнавању нечега више о Кандомбле култу водио је у контрадикторне приче и различите идеје о томе шта је Кандомбле заправо. Или шта је била. 
Или шта би требало да буде…
 

Top