44 ГОДИНЕ ДОМА КУЛТУРЕ СТУДЕНТСКИ ГРАД // ПОКЛОН КОНЦЕРТ ЗА СВЕ СТУДЕНТЕ ПОВОДОМ ДАНА ДКСГ 11. јуна

Miodragu Miši Miloševiću nagrada za doprinos domaćoj kinematografiji na Cinema City festivalu

Miodragu Miši Miloševiću nagrada Cinema City festivala za doprinos domaćoj kinematografiji

 

U petak 1. septembra, na festivalu Cinema City u Novom Sadu, biće uručene nagrade IBIS Mirjani Karanović i Miodragu Miši Miloševiću za njihov neizmeran doprinos domaćoj kinematografiji

 

Nagrada za doprinos razvoju domaće kinematografije biće dodeljena Miodragu Miši Miloševiću koji je, pored zapaženog snimateljskog i producentskog rada na više desetina filmova, zaslužan i za afirmaciju velikog broja danas uspešnih domaćih filmskih stvaralaca, koji su prve filmske korake pravili u Akademskom filmskom centru Doma kulture „Studentski grad“. Amaterski je filmom počeo da se bavi u Akademskom kino klubu 1971.

 

Od 1976. do 2016. vodio je Akademski kino klub (kasnije Akademski filmski centar Doma kulture „Studentski grad“), njegovu produkciju i uređivao programe avangardnog filma i video arta. Od 1982. koncipira i uređuje festival eksperimentalnog i avangardnog filma ALTERNATIVE FILM-VIDEO. Sa Ivkom Šešićem osnovao je i vodio Arhiv alternativnog filma u kome se čuva veliki broj alternativnih i eksperimentalnih filmova ex-Jugoslavije. Organizovao je i selektovao veliki broj retrospektiva srpskog eksperimentalnog filma u svetu. Vodio je multimedijalne radionice i filmske škole Akademskog filmskog centra na kojima je predavao kameru i filmsku i digitalnu tehnologiju.  Glavni i odgovorni urednik programa Doma kulture "Studentski grad" od 2001. do 2015. a direktor od 2005. do 2015. Na prvom festivalu Meta filma 2016. u Beogradu, dobio nagradu Branko Vučićević.

 

Član Udruženja filmskih umetnika Srbije, UFUS i Srpske asocijacije snimatelja, SAS.

 

Milošević je snimio veliki broj kratkih i dugometražnih igranih i dokumentarnih filmova, i bio direktor fotografije u igranim filmova, uključujući filmove Želimira Žilnika i Dušana Makavejeva.

  

Povodom nagrade Miodrag Milošević je rekao za DKSG: Radostan sam zbog nagrade jer je to nagrada svima koji doprinose srpskom filmu istražujući granice filma i same stvarnosti. Neverovatno je da je neko uopšte pratio to što sam radio kao snimatelj s jedne strane i kao neko ko se bavi eksperimentalnim filmom i promoviše ga, sa druge strane. I to sve naizgled na marginama srpskog filma. Eksperimentalni jugoslovenski i srpski film je važan deo naše kinematografije, a Dom kulture je uvek bez rezerve podržavao srpski i jugoslovenski film, a drago mi je da je to i festival Cinema City prepoznao, istakao je Milošević.

 

Kolektiv DKSG čestita Miodragu Miloševiću na ovoj nagradi.

 

FILMOGRAFIJA

 

Snimateljski radovi

 

igrani filmovi

STARA ŠKOLA KAPITALIZMA, r: Želimir Žilnik, 2010.

KENEDI SE ŽENI, r: Želimir Žilnik, 2007.

KENEDI SE VRAĆA KUĆI, r: Želimir Žilnik, 2003.

KUD PLOVI OVAJ BROD, r: Želimir Žilnik, 1998.

MARBLE ASS, r: Želimir Žilnik, 1995.

WHERE GODS ARE DEAD, r: Vibeke Lokkeberg, 1993.

GORILA SE KUPA U PODNE, r: Dušan Makavejev, 1992.

KLOPKA, r: Suada Kapić, 1988.

TAKO SE KALIO ČELIK, r: Želimir Žilnik, 1988.

PEJSAŽI U MAGLI, r: Jovan Jovanović, 1984.

 

dugometražni dokumentarni filmovi

MALA MOJA IZ BOSANSKE KRUPE, r. Puriša Đorđević, 2015.

LOGBOOK SERBISTAN, r: Želimir Žilnik, 2015

PIRIKA NA FILMU, r: Želimir Žilnik, 2013.

IŠČEZLA ALBERTINA, r: Puriša Đorđević, 2012

JEDNA ŽENA, JEDAN VEK, r: Želimir Žilnik, 2012.

ZALJUBLJEN U TRI NARANDŽE, r: Puriša Đorđević, 2012

CENTAR ZA PRANJE FILMOVA, Srđan Knežević, 2010.

KAD PORASTEM BIĆU FRIZERKA, Lidija Mirković, 2007.

REMAKE, Tomislav Gotovac, 2006.(eksperimentalni)

EVROPA PREKO PLOTA, r: Želimir Žilnik, 2006.

POSLEDNJI MOST (Die Letsze Brucke), r: Srđan Knežević, 2006.

PREMIJERA, r: Puriša Đorđević, 2003.

TITO PO DRUGI PUT MEÐU SRBIMA, r: Želimir Žilnik, 1994.

BLOOD IN THE AIR, Peter Lee Wright, 1993.

 

Autorski filmovi (izbor)

 

SVETI JOVAN LETNJI (u selu Plešin na Goliji), 15 min, Beta SP, kolor, 1996.

POVRATAK ISUSA HRISTA, 27 min, Beta SP, kolor, 1993.

GDE JE ZEMLJA ŠANJI KELEMENA, 29 min, Beta SP, kolor, 1992.

AMERICAN DREAM, 27 min, 16 mm, kolor, 1991.

JAZZIN' FOR BLUE JEAN, 22 min, VHS, kolor, 1986.

POSLEDNJI TANGO U PARIZU, 20 min, 16 mm, c/b, 1983.

GOLO, 8 min, 16 mm, c/b, 1983.

GRAD, 8 min, 16 mm, c/b-kolor, 1981.

NENSI, 7 min, 16 mm, kolor, 1978.

SAŽIMANJE, 14 min, Super 8, kolor, 1976.

I BI VEČE, I BI JUTRO, DAN SEDMI, 7 min, Super 8, kolor,  1975.

 

 

AKADEMSKI FILMSKI CENTAR (Akademski kino klub)

 

Akademski kino klub osnovan je 1958. godine, a od 1976. deluje u sastavu Doma kulture „Studentski grad“, pod imenom Akademski filmski centar. Stalno u vrhu jugoslovenskog i srpskog alternativnog filmskog stvaralaštva, kroz više od pedeset godina postojanja, Centar je zahvaljujući autorima koji su stvarali svoje filmove (Živojin Pavlović, Kokan Rakonjac, Tomislav Gotovac, Radoslav Vladić, Ivan Obrenov, Bojan Jovanović...) nezaobilazno mesto na mapi evropskog avangardnog i eksperimentalnog filma. Edukujući generacije filmskih autora kroz škole i radionice, stvarajući obrazovane gledaoce kroz projekcije i predavanja u Alternativnom bioskopu Doma, Centar vaspitava mlade na tradiciji umetničkog, autorskog i istraživačkog filma. Regionalni festival eksperimentalnog filma ALTERNATIVE FILM – VIDEO (osnovan 1982) i evropski festival animiranog filma BALKANIMA (osnovan 2003) manifestacije su na kojima se susreću i razmenjuju iskustva autori, teoretičari i gledaoci prevashodno eksjugoslovenskog, ali i evropskog kulturnog prostora. ALTERNATIVE FILM ARHIV - Arhiv alternativnog filma i videa je značajan deo rada Centra, jer su u njemu pohranjeni ne samo filmovi nastali u Centru već i filmovi prikazani na festivalima Alternative i Balkanima i na programima Alternativnog bioskopa, kao i kompletna arhivska građa vezana za rad Centra i istoriju alternativnog filma u bivšoj Jugoslaviji.

 

 

 

Top