Милан Св. Ђурђевић

Milan Sv. Šurdevic

Милан Св. Ђурђевић – уредник музичког програма
phone  +38162621709
 

БИОГРАФИЈА: Наш награђиван композитор филмске музике, познат по својим тенденцијама ка холивудском музичком изразу, рођен је 1977. године у Београду, где је и направио своје прве музичке кораке, учећи да свира виолину, а затим тромбон и клавир. Дипломирао је композицију на Факултету музичке уметности у Београду у класи професора Милана Михајловића.
Још у току студија почиње да пише музику за неколико шпанских кратких и документарних филмова. Затим су уследили: „Милан Тарот“ 2010. у режији Ивана Икића, „Джет Сет“ прва српска анимирана серија 2011. у режији Ненада Митића, „Косма“ 2013. у режији Соње Благојевић, за који је добио награду Међународног фестивала документарног филма у Панами за оригиналну музику.
Извесно време предаје у музичким школама Станковић и Мокрањац, а положај професора му даје увид и непроцењиво искуство у комуникацији са младима.
На месту музичког уредника ДКСГ-а налази се од 2012. године. Његов посао састоји се од одабира и организације наступа домаћих и страних бендова, аутора и извођача уметничке музике, организовању радионица.
Ипак, остаје посвећен својој највећој страсти – филмској музици. Компоновао је музику за филм „У потрази за сном“ уз Јадранку Стојаковић, а у режији Младена Митровића (заједничка копродукција Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Савета Европе). Филм је сврстан на листу миленијумских пројеката Савета Европе и добитник је награде публике на Филмском фестивалу у Сарајеву 2015.
Његов последњи саундтрек за филм Панама у режији младог и истакнутог редитеља Павла Вучковића, премијерно је приказан на Канском фестивалу 2015. године и први је дебитантски играни филм из Србије који је након тридесет година био део главне селекције најутицајнијег и најпрестижнијег светског филмског фестивала. Музика за филм Panama доноси му признање Националне селекције међународне федерације филмских критичара Fipresci за најбољу музику у српском филму за 2015. годину. Музика за филм Панама објавила је британска дискографска кућа и доступан је на Itunes, Amazon и Spotify као електронско и физичко издање.

Top