МИХАЈЛО ПУПИН – НАУЧНИК ЗА ВЕЧНОСТ

22. фебруар - 30. март

Аутор изложбе: Соња Сајдл

 

Михајло Пупин јe био фасцинантан научник и проналазач али и посвећени добротвор.  Патентирао је 34 вредна проналаска и непроцењиво допринео развоју електронике и телекомуникација. Објавио 36 научних радова у најпознатијим научним часописима за које је добио шест највећих признања у виду медаља и био почасни доктор осамнаест универзитета. Педагошким радом бавио се пуних четрдесет година на Колумбија универзитету у Њујорку.

 

Написао је седам књига, образовао инжењере, познате стручњаке и научнике, међу којима и четири нобеловца. Успешан и као писац, за аутобиографско дело „Са пашњака до научењака“ добио је Пулицерову награду.

 

Његов академски пут био је импозантан и ванвременски. Од Идвора и Панчева, преко Будимпеште и Прага, стигао је до најпознатијих европских и америчких универзитета, али никад није заборавио завичај и своје корене. Новчано је помагао појединце и српске институције, бесплатно је вршио функцију српског конзула више од деценије. Памтиће се и као велики добротвор и дародавац.

Top