МИЦИЋЕВ КОФЕР

Четвртак, 29. април, Квадрикула / Мала сала у 18:00

 

Режија: Слободан Симојловић, Србија, 2010, 72

 

У овом циклусу представљамо домаће документарне филмове који за тему имају биографије ванвременских ликовних уметника са наших простора, грандиозних фигура наше историје уметности и педагогије. 

После трагичне смрти младог мултимедијалног уметника Драгана Ве Игњатовића, његови пријатељи верују како их је уметник заветовао да спроведу у замисао једну његову идеју. 
Игњатовић је био опсесивно везан за биографију и дело Љубомира Мицића, српског песника, идејног творца Зенитизма и једног од најзначајнијих покретача европске авангарде двадесетих година прошлог века. Цедуљице, записи и видео снимци, пронађени у соби покојног Драгана, постају секвенце филма о Мицићу.


Ова година је јубиларна година у којој се обележава 100 година од оснивања уметничког правца Зенитизам и 50 година од смрти његовог идејног творца и оснивача, Љубомира Мицића.Такође, документарни филм Мицићев кофер је и дирљива посвета нашем пријатељу и колеги Драгану Ве Игњатовићу и на један лирски, интиман начин, из угла редитеља који му је био и кум и пријатељ, осветљава посебну везу између ова два уметника.

Top