МЕЂУНАРОДНО СТУДЕНТСКО БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ КЊИГЕ [с]БУК2

четвртак. 05. новембар

Четвртак, 5. новембар, 19.00, Галерија

МЕЂУНАРОДНО СТУДЕНТСКО БИЈЕНАЛЕ УМЕТНОСТИ КЊИГЕ[с]БУК2

 

Манифестација Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУК проистекла  је из сарадње Дома културе Студентски град и Факултета примењених уметности у Београду. Прва таква сарадња на тему уметности књиге била је остварена изложбом која носи назив Додирни молим! почетком 2016. године, након чега је уследила и друга изложба под називом Књига је најбржи начин да се постане светлост, крајем исте године. Изложба је повезала десет уметничких факултета из Пољске, Словачке, Белгије, Естоније, Makедоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије и  тако је 2018. године покренута бијенална манифестација  уметности књиге, са циљем да се овај медиј који се негује на уметничким факултетима  у Србији и у свету, промовише и приближи широј публици.

Овогодишње, друго по реду Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУК2, биће одржано у новембру месецу у Дому културе Студентски град и Галерији Артгет Културног центра Београда. На изложби ће бити представљени радови студената из Србије као и из земаља региона, Европе и Азије (Италија, Аустрија, Немачка, Словенија, Хрватска, Литванија, Сингапур, Португалија, Шпанија, Колумбија, Шри Ланка и др.), 49 из категорије Аrtist и 23 из категорије Photo book, а који су одабрани гласањем стручног уметничког жирија. Услед немогућности слања, радови појединих аутора биће представљени у дигиталној форми. Изузетна разноврсност радова, у погледу идеје и уметничког израза, сведочи о све већем интересовању младих уметника за овај медиј и о настојању да се превазиђе строга дефиниција књиге као коначног објекта.

Саставни део [с]БУК бијенала чини програм  радионица и предавања  који укључују и госте – уметнике и предаваче из иностранства, али због актуелне епидемиолошке ситуације, пратећи програм овогодишње изложбе биће реализован путем онлјан платформе.

Изложба Међународног студентског бијенала уметности књиге [с]БУК2 трајаће од 05. новембра до 03. децембра 2020. године у Дому културе Студентски град  и од 12. новембра до 03. децембра у Галерији Артгет Културног центра Београда.

Награде, специјална признања и похвале, биће додељене на отварању изложбе, а награда је заједничка изложба награђених аутора у Галерији Дома културе Студентски град.

Жири овогодишњег Међународног студентског бијенала уметности књиге[с]БУК2, за категорију Аrtist Book радио је у саставу:

Маријела Цветић, визуелна уметница, професор на Архитектонском факултету у Београду

Жељко Лончар, графички дизајнер, илустратор и професор на Високој школи ликовних и примењених уметности у Београду

Никола Радосављевић, доктор примењених уметности, графичар, самостални уметник

 За категорију Photo Book:

Борут Вилд, графички дизајнер, професор на департману за дигиталну уметност Факултета за медије и комуникације Универзитета Сингидунум у Београду

Михаило Васиљевић, визуелни уметник, фотограф и теоретичар уметности, докторанд на катедри за Историју уметности Филозофског факултета у Београду

Владимир Татаревић, визуелни уметник, фотограф, доктор уметности, ради као ванредни професор на Факултету примењених уметности у Београду

 

Организатори манифестације су:

Оливера Батајић Сретеновић, доц. ФПУ, иницијатор и организатор [с]БУК Бијенала

Маида Груден, уредник ликовног програма ДКСГ, иницијатор и организатор [с]БУК Бијенала

Александар Костић, ред. проф. ФДУ, уметнички директор Галерије Артгет за 2020. годину

Весна Даниловић, помоћник директора и уредница КЦБ

 

Координатор пројекта:

Ивана Радоњић, историчар уметности, сарадник редакције ликовног програма ДКСГ

 

Пројекат је подржало Министарство културе и информисања Републике Србије.

Top