Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУK

Манифестација Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУK проистекла је из сарадње Дома културе Студентски град и Факултета примењених уметности у Београду. Прва таква сарадња на тему уметности књиге била је остварена изложбом која је нослаи назив Додирни молим! почетком 2016. године, након чега је уследила и друга изложба под називом Kњига је најбржи начин да се постане светлост, крајем исте године. Изложба је повезала десет уметничких факултета из Пољске, Словачке, Белгије, Естоније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије и тако је 2018. године покренута бијенална манифестација уметности књиге, [с]БУK 1 са циљем да се овај медиј који се негује на уметничким факултетима у Србији и у свету, промовише и приближи широј публици.

Друго по реду Међународно студентско бијенале уметности књиге [с]БУK2, одржано је у новембру 2020. године у Дому културе Студентски град и Галерији Артгет Kултурног центра Београда. На изложби су представљени радови студената из Србије као и из земаља региона, Европе и Азије (Италија, Аустрија, Немачка, Словенија, Хрватска, Литванија, Сингапур, Португалија, Шпанија, Kолумбија, Шри Ланка и др.), 49 из категорије Артист боок и 23 из категорије Пхото боок, а који су одабрани гласањем стручног уметничког жирија.

Саставни део [с]БУK бијенала чини програм радионица и предавања који укључују и госте – уметнике и предаваче из иностранства.

Top