ОТКАЗАНО - Магијски обреди и ритуали: порекло и значење

ОТКАЗАНО
Уторaк, 25. јун

19.00, Клуб Магистрала „Драган Ве Игњатовић”/Амфитеатар

Магија (мађија) реч је грчког порекла и значи чаролија/чаробњаштво. По народном веровању представља појаву када смртна бића чине чуда коришћењем натприродних сила или уз помоћ натприродних бића.

Басме и ритуали у магији, који се користе за уклањање зла, у љубавној магији или традиционалној медицини, познати су по својој „ефикасности“. У пракси, магија се користи углавном у невољи, али све чешће људи у њој траже и превентиву.

Магијске технике се често деле на две категорије, у зависности од дејства за које се тврди да постижу: бела магија, ако је циљ заштита или конструктивност, и црна магија или чаробњаштво, ако је циљ уништење или наношење зла. Тако постоје магијски обреди који, наводно, лече или спречавају болести, привлаче партнера, осигуравају успех у лову, риболову, пловидби, усевима, трговини и рату, и штите од чаробњаштва. С друге стране постоје магијски обреди црне магије/чаробњаштва који, наводно, делују управо супротно, тј. могу да изазову смрт, болест, лоше временске прилике, неуспех у љубави, несреће итд. Иако не може да се покаже да магија и пратећи ритуали имају стварног дејства, магијске технике и тврдње могу да утичу на појединце када они знају да је магија „извршена“. Управо то комуникативно дејсто магије и јесте разлог њеног опстајања у људским друштвима.

 

Top