ПОЧЕЛО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА ДЕЧЈУ КРЕАТИВНУ РАДИОНИЦУ ГЛУМЕ "ТАЛИЈА"

LUTKA ANIMACIJA U FOKUSU OVOGODIŠNJE BALKANIME

 

Deveti po redu, Evropski festival animiranog filma BALKANIMA, pored oficijelnih selekcija predstavlja i nekoliko programa posvećenih lutka animaciji. Filmovi Iva Kaprina, norveškog majstora animacije, biće prikazani večeras i u subotu, a o njima će pričati, neposredno pred početak projekcija, gost festivala Rune Erikson, takođe autor animiranih filmova iz Norveške. Kultni dugometražni animirani film Iva Kaprina „Pinchliffe Grand Prix“  iz 1975. godine je postigao neverovatan uspeh u Norveškoj, kada je u prvoj godini prikazivanja bilo prodato milion karata. Kaprino Studio tvrdi da je do danas prodato više od 5,5 miliona ulaznica u svetu, a beogradska publika će moći film da vidi besplatno veceras u 22h u Velikoj Sali DKSG-a. Drugi filmovi Kaprina na programu Balkanime su u subotu 6. oktobra od 18h u Maloj Sali.

 

Rodonačelnik lutka animacije Jirži Trnka je takođe u fokusu ovogodišnje BALKANIME, te je povodom 100 godišnjice od rođenja ovog velikana češke animacije, otvorena izložba u Valikoj galeriji DKSG-a, i njegov najpoznatiji film“Ruka“ prikazan je u okviru pratećeg programa . Smatra se da je Trnka potpuno promenio ovo polje osme umetnosti, kojom je počeo da se bavi 1946. godine. Najveći broj njegovih filmova je namenjen odraslima, a uglavnom je radio adaptacije književnih dela čeških i inostranih autora. Zbog svog uticaja koji je imao u svetu animiranog filma, često su ga zvali  Walt Disny isočne Evrope.

 

Sinoć je prikazan i jedan dugometražni film novije produkcije rađen u tehnici lutka animacije. U pitanju je film „Preobražaj“ braće  Kvej iz Velike Britanije iz 2012. Naručen je od strane Mihaila Rudija, francuskog pijaniste i svestranog umetnika , a inspiracija za film je pronađena u istoimenoj noveli Franca Kafke. Saundtrek za film je uživo izveden na premijeri filma u Parizu, a baziran je na muzici koju je komponovao Leoš Janaček. Oba umetnika, Kafka i Janaček, živeli su u isto vreme u Pragu i nisu se nikada sreli.

Top