ЛЕПОТА ПИСАЊА - Калиграфија други део

Субота, 26. децембар

 

ЛЕПОТА ПИСАЊА – КАЛИГРАФИЈА други део

Калиграфија као једна од најстаријих вештина писања, настала је у земљама Далеког истока где је, осим естетике, имала важну културолошку и религиозну функцију. У западном свету ова вештина имала је највећу примену у оквиру штампе, од XV века и проналаска штампарске технике до данас.

Модерна  калиграфија највише је дошла до изражаја у оквиру графичког дизајна и можемо је приметити на рекламама,  честиткама, позивницама и дипломама у виду орнамента или лепо исписаних слова. Паралелно са савременим начином примене ове технике, јавља се, све  већа потреба за повратком њеном изворном облику, а то су оловка и перо.

 Због великог интересовања и гледаности, Ликовна редакција припремила је још једну епизоду о калиграфији у виду кратког курса у коме ће вас Милена Букарица упознати са основама калиграфског писања. Како би вам приближила ову лепу уметност којом се можете бавити у слободно време, Милена је изабрала материјал који је свакоме доступан, а то су папир и графитна оловка.

Надамо се да ће вам наредни видео запис помоћи да још мало завирите у разноврстан свет краснописа и да ће вас охрабрити да истражујете и даље напредујете у овој уметничкој вештини.

 

Top