Гостовање Радионице креативног писања ДКСГ и Хора Студењак у Клубу Полет, среда 30.3.

Kuća veselja

KUĆA VESELJA – IDIT VORTON

 

U četvrtak 18. februara u 20 sati u Klubu Magistrala biće održan razgovor povodom knjige „Kuća veselja“ Idit Vorton.

 

Kuća veselja je klasičan roman s elementima modernog književnog postupka, u kome se junakinja, obrazovana dama iz visokog njujorškog društva, vaspitana da postane supruga bogataša, suprotstavlja očekivanjima staleža. Ovim delom se nastavlja anglosaksonska tradicija elizabetanskog pozorišta i viktorijanskog romana. Roman je ušao u kanon klasika američke književnosti, inspirisao borbu za prava žena i zaokružio briljantnu književnu tradiciju na kojoj je izrasla ne samo zapadna, već i svetska moderna književnost. Knjigu je prevela Nataša Krivokapić u izdanju izdavačke kuće Dereta.

 

U toku razgovora biće prikazani delovi filma „Kuća veselja“ gde glavnu ulogu igra Džilijen Anderson (Gillian Anderson). Učestvuju Vladislava Gordić Petković i Aleksandar Šurbatović.

 

Idit Vorton (1862–1937) je američka književnica, dobitnica Pulicerove nagrade za roman Doba nevinosti. Tri puta je nominovana za Nobelovu nagradu. Iako je počela da objavljuje tek s 40 godina, bila je veoma plodna. Pisala je i priče, poeziju, kritike, memoare, knjige o dizajnu i putovanjima. Rođena u istaknutoj njujorškoj porodici, oblikovala je modni ukus, ali i primala osude zbog boemskog života. Prezir prema američkom moralu iskazala je u delima, kao i preseljenjem u Evropu. U Parizu, gde je i umrla, napisala je Doba nevinosti (prema kome je takođe snimljen istoimeni film). Okupljala je francusku avangardu, Valerija, Žida, Moroa, Rodena, Koktoa. Posećivali su je Teodor i Elenora Ruzvelt, Rilke, Henri Džejms. Posle I svetskog rata u Ameriku se vratila samo jednom – da primi počasni doktorat na Jejlu.

 

Top