KРАТKИ СЛОВЕНАЧKИ ФИЛМОВИ ЗА НАЈKРАЋЕ ДАНЕ У ГОДИНИ

Уторак 5. децембар, Мала сала у 18:00 / 20.00

У покушају да учини лепшим и узбудљивијим најкраће дане у 2023. години, шесту годину заредом ДСФ+, у сарадњи са Друштвом Словенаца Сава и амбасадом Републике Словеније у Србији организује у Дому културе Студентски град преглед најбољих краткометражних филмова из Словеније: играних, документарних, анимираних и експерименталних. Ове године имали смо прилику да се на лицу места информишемо о целокупној словеначкој продукцији, кроз учешће у жирију Фестивала словеначког филма у Порторожу. Kратки словеначки филмови ове године враћају се традиционалним вредностима и темама: проблемима младих („Kако сам научила да сушим веш“ Барбаре Земљич, „Гњида“ Маргарете Грм, „Борбике“ Нике Јурман) али и породици у свим њеним видовима („Аленка“ Kристијана Бернарда Иргла, „Земља“ Алеxа Цветкова, „Kалитев“ Иване Вогринц Видали). На овај начин словеначка продукција се јасно наставља на светске филмске трендове који, у потрази за стабилним вредностима у овим нестабилним временима, поново откривају базичне етичке постулате и породицу као основну јединицу друштвеног живота. Друга, неизбежна тема и ове године је реконтекстуализовање пракси које потичу из бивше Југославије. Филм „Шкатла“ Томажа Павковича кроз found footage снимке из заборављене кутије на тавану, прича причу о породици и индоктринацији из времена социјализма, без непотребне патетике; Ника Аутор нам ове године доноси филм „Обзорник 242: сунчане пруге“, причу о прузи Шамац-Сарајево, о оном шта је од ње остало и новим облицима њеног коришћења, као руте за избеглице из Азије; Саша Игњатовић у филму „Not so gentle“ директно обрађује тему избеглих и нашег односа према њима.

Може се запазити и један парадокс овогодишње продукције: студентски филмови су, у великој мери квалитативно изједначени, ако не и квалитетнији од професионалних. Ово је, наравно, добар знак за словеначку кинематографију, која не треба да се плаши за своју будућност. Анимирани филм ће поготово, у наредним годинама бити у експанзији, како због успеха неких од филмова на светској позорници, тако и због тога што су фондови у Европи пронашли начин да финансирају овај, до сада прилично запостављен филмски жанр. Експерименталих филмова ове године као да нема, али познајући квалитет овог сегмента словеначке продукције јасно ми је да се у њиховим ауторским епруветама нешто озбиљно закувава за будућност.

 

Владимир Шојат, уредник ДСФ+

 

Уторак 5. децембар 23

18.00

АЛЕНКА р. Кристијан Бернард Иргл, 17',  2023.

Аленка од сина Домена крије да је његов најбољи друг Алекс погинуо у саобраћајној несрећи.

 

ГЊИДА (Гнида) р. Маргарета Грм, 13' 2022.

Манекенка Марија је дрогирана и сексуално злостављана на приватној забави, али следећег јутра није јој сасвим јасно шта се догодило. Док тражи своју заборављену торбицу на месту догађаја, она поново проживљава претходно вече.

 

ЗЕМЉА р. Алекс Цветков 29', 2022

Македонски сеоски ватрогасац Гјоре живи задовољан, скроман живот са својом трудном супругом Софијом. Она силно жели да оде у своју обецћану земљу из снова, Словенију, чије би држављанство отворило бољу будућност њеном детету. Kада Гјоре пристане, они морају заједно да се суоче са новом стварношцћу.

 

КАКО САМ НАУЧИЛА ДА СУШИМ ВЕШ (Kако сем се научила обешати перило)

р. Барбара Земљич  23', 2023.

Након случајног сусрета, Оли и Миха склапају пријатељство. Или нешто више. Или мање.

 

20.00

БАРБИКЕ р. Ника Јурман 15',  2022.

Амбициозна, али помало лења сеоска фотографкиња покушава да преживи у великом граду. Да би зарадила нешто новца и можда заблистала у престижном друштву, одлази на журку. Kада упозна посетиоце забаве, одлучује да радикално промени свој живот.

 

CHILL, STACY, CHILL 1', 2022.

Стејси покушава да своје проблеме са анксиозношћу реши уз помоћ савремене медицине.

 

КЛИЈАЊЕ р. Ивана Вогринц Видали 9' 2023.

У свету Јозефинкине породице, само је храна света, а главна делатност је прождрљивост. Због хладних односа и стрепње, Јосефинка урања у свој унутрашњи свет, тихи зимски воћњак брескве, где тражи сопствени глас и покушава да промени барем себе.

 

САМО ДИШИ (Само диши) р. Анеј Голчар 6', 2023.

Виктор је заробљен на клаустрофобичном лоу-кост лету. Ах, он само жели мир. Али десетак километара изнад земље нема излаза, тако да немаш шта да радиш него да дишеш.

 

КУТИЈА (Шкатла) р. Томаж Павкович 22', 2023.

Шездесете и седамдесете године прошлог века у нашој бившој земљи. Брац́а одрастају у том климавом, али магичном међупростору, испуњеном свакодневним ритмовима заједнице, прожети идеологијом времена.

 

ИМПУЛС р. Лара Шифрер (Импулз) 8',  2023.

Овај кратки документарни филм истражује универзалне ритмове који се налазе у фолклору. Плес, певање и свирање музичких инструмената садрже обрасце понављања, цикличности, који су примарно обележје људског постојања.

 

NOT SO GENТLE р. Саша Игњатовић, 5', 2022.

Kратак филм о људима који прелазе границе у потрази за сигурношћу и миром, да би уместо тога наишли на понижење и мучење.

 

ПОСМАТРАЧ 242-СУНЧАНЕ ПРУГЕ (Посматрач 242 – Сунчане пруге) р. Ника Аутор, 30', 2023.

Омладинске бригаде биле су део историје послератне Југославије. Млади бригадири су добровољно градили путеве и пруге, укључујуцћи и пругу Шамац-Сарајево, 1947. године. Пруга је оштећена у рату 1990-их, последњи воз њом је прошао 2011. године, а сада она служи као пут ка Европи трагачима за бољом будућношћу.

 

Top