ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ 3. дан

Књижевни фестивал 
ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Среда 18. јануар

19.00, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ 

ДАЛИБОР ПЕЈИЋ и Милена Ђорђијевић 
„МЕСЕЧАРИ“, Геопетика

Далибор Пејић (1.4.1984, Београд) похађао је студије филозофије у Београду, објавио је збирку поезије Међа између и збирку прича Ренесанса (награда Ђура Ђуканов). Живи у Београду. 

“Без конкретних примера из дневне политике, овај роман успева да буде ангажован на вишем нивоу. Анархизам и „левичарење“ важни су елементи овог ангажмана, али их самим именом за организацију „Леваци“ аутор преиспитује. (…) Раскошно богат језик, специфичног ритма, сецира стварност до најситнијих детаља, градећи нове изразе, док се речи слажу, понављају, преплићу у игри представљања најсуровијих тема – смрти и насиља на једној страни, односно љубави и слободе на другој, а уз паметан хумор који даје посебан тон.”
Јасна Новаков Сибиновић

19.30, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ 
МИЛАН ТРИПКОВИЋ и Јелена Лалатовић
КЛУБ ИСТИНСКИХ СТВАРАЛАЦА,
Фабрика књига

Милан Трипковић (1977, Београд) завршио је студије на Kатедри за српску и компаративну књижевност у Новом Саду. Један је од оснивача књижаре Bulevar Books. Његов први роман У далеком свету обичних људи изашао је 2018. 

Јер, Трипковићева књига ипак није стварност, шта год да читаоци у њој кажу; заиста је више филм. А понајпре је нешто између куће страве и куће смеха, кроз шта се, као на екскурзији, вози разред читалаца. Страве, зато што су кључни елементи приче позајмљени из текуће суморне стварности и недавне домаће ружне прошлости. Смеха, зато што Трипковић од ружне грађе склапа бајковиту – и романтичну и крими, на моменте урнебесну – причу са… Па добро, видеће већ читалац и сам какав је крај.


20.00, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“ 
МИРЈАНА ЂУРЂЕВИЋ
и Владислава Гордић Петковић 
„МИЦА, БЕОГРАД И ОДВРАТНИ БРИТАНАЦ“, Лагуна 

Мирјана Ђурђевић (1956, Београд), ауторка четрнаест романа и коауторка још два, објављених у више издања, докторка је техничких наука. Пише и приче, есеје, колумне. Превођена је на еглески и словеначки језик. За роман Деда-Ранкове рибље теорије добила је награду Женско перо, а за Kаја, Београд и добри Американац регионалну награду Меша Селимовић. Живи и пише у Београду. 

Мица Ђурђевић, предратна књижевница, животари своје треће доба на тавану куће, јер су је ослободиоци ослободили и вишка стамбеног простора. Једина јој је веза с новим временом незванично усвојени син Љаља, о чијим пословима не зна ништа. Усамљенички и сиротињски живот подноси спортски, али је убија то што не може да пише. Помоћ стиже од Љаље у виду понуде за посао: подучаваће српском проблематичног британског дипломату. Из овог, наизглед наивног, ангажмана Мица ће наглавачке ускочити у урнебесан политичко-психолошки трилер, чије последице и дан-данас нису размршене.
 

Top