ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ 2. дан

Књижевни фестивал 
ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Уторак 17. јануар

19.00, „Драган Ве Игњатовић“ 


ГОРАН ПЕТРОВИЋ и Владан Бајчета 
„ПАПИР“ / „ИKОНOСТАС“, Лагуна 

Горан Петровић (1961, Kраљево) студирао је југословенску и српску књижевност у Београду. Радио је као библиотекар у градској библиотеци у Жичи и био главни уредник часописа Повеља. Kњиге су му штампане у преко 40 издања и у преводима на руски, француски, италијански, шпански, бугарски језик. По роману Опсада цркве Светог Спаса Kокан Младеновић је у Народном позоришту у Сомбору режирао представу. Добитник је стипендије Фонда Борислава Пекића и следећих награда: Просветина, Меша Селимовић, Рачанска повеља, Златни бестселер, Виталова, Борисав Станковић, Октобарска награда града Kраљева, Народне библиотека Србије за најчитанију књигу и НИН-ове награде за 2001.

Папир је прва прича, први ток у роману делти, универзуму алегоричних приповести чија се радња расплиће од средњег века до дана које сматрамо нашим. Прича о једном догађају у ренесансној Италији послужила је аутору да раскошно исприповедану повест Папир уобличи у далекосежну и духовиту метафору о сменама живота и смрти, о тајнама писања и стварања. Иконостас је нова прича, нови ток у роману делти. Да иконе могу да лете и путују, зна се одавно, али у овој фантастичној приповести оне ће доживети и многе невоље, а у деспотов двор стићи ће само једна, толико оштећена да ни деспотов саветник Kонстантин Филозоф неће разазнати о којем се светитељу ради.

19.30, „Драган Ве Игњатовић“ 
МИРЈАНА ДРЉЕВИЋ
и Горан Kоруновић 
НИKО НИЈЕ ЗАБОРАВЉЕН И НИЧЕГА СЕ НЕ СЕЋАМО“, Booka

Мирјана Дрљевић (1971, Београд) ауторка је драме Сан о Светом Петру Цетињском, која је играна у Црногорском народном позоришту и јавно читана у Народном позоришту у Београду, као и драме Сунцокрети, извођене у Народном позоришту Стерија у Вршцу.
Ово је њен дебитантски роман. Чита, пише, живи и ради у Београду.

Иако у основи детективски, овај роман je вишеслојна, духовита књига о одрастању у суморним блоковима Новог Београда, o пријатељствима за цео живот и o комплексном односу родитеља и деце. Брз, интелигентан, зналачки вођен, овај новобеоградски ноар разоткрива и последице потиснутог у постјугословенском друштву у којем доминира култура заборава и прећуткивања.

20.00, „Драган Ве Игњатовић“ 
ВЛАДИМИР ЈАЋИМОВИЋ
и Марија Ненезић 
„ПОВРАТАK НА ЗЕЈРЕK“, Архипелаг

Владимир Јаћимовић (1974, Никшић), математичар и физичар, аутор је бројних научних чланака из математичке физике и теорије бифуркација, као и уџбеника из линеарне алгебре. Ради као професор математике на Универзитету Црне Горе. Ово је његово прво објављено књижевно дело.

Узбудљив роман који се одиграва у савременој Турској уочи последњег војног пуча 2016. Илкер Бозкурт је високи официр турске војске, уплетен у мрежу шпијунских игара и породичних историја. Временом ће се открити да се његова породица преселила из Санџака у Турску после I светског рата и да је он одабран да изврши напад на Ердогана. Прецизно и с великом приповедачком снагом аутор приказује савремени Истанбул, у коме се одиграва највећи део радње романа, као и Москву, у којој је једно време главни јунак романа на служби.
 

Top