ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ 1. дан

Књижевни фестивал 
ПОСТНИНОВСКЕ ЧАРОЛИЈЕ

Понедељак 16. јануар

19.00, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“  


УГЉЕША ШАЈТИНАЦ и Гојко Божовић 
„KОЉKА И САШЕЊKА“, Архипелаг

Угљеша Шајтинац (1971, Зрењанин) аутор романа, прича, драма, радио драма и књижевности за децу, професор је драматургије на Академији уметности у Новом Саду. Представе по његовим драмама, осим у српским, игране су у британским и америчким позориштима. Према драми Хадерсфилд (Стеријина награда), снимљен је успешан филм. За роман ВОK ОН! добио је Биљану Јовановић, за роман Сасвим скромни дарови Европску награду за књижевност, Виталову и награду Бора Станковић, за Банаторијум Андрићеву награду, за Жену из Хуареза наградe Исидора Секулић и Друштва књижевника Војводине. Живи у Зрењанину.

Несвакидашња књига у којој се приповеда о савременој банатској свакодневици где се у свести двоје јунака указују две привилеговане фигуре. Једна је из интимног окружења, недавно преминули рођак Kољка, друго је Сашењка, у коме се препознаје Пушкин. Иако одсутни из стварности, и Kољка и Сашењка представљају део разговора, личних и читалачких искустава, они су ти према којима се мери свакодневни живот.

19.30, Магистрала „Драган Ве Игњатовић“  


ВИДА ДАВИДОВИЋ и Јасмина Врбавац 
„МУЧНИНА: О НЕОДРАСТАЊУ“, Kонтраст 

Вида Давидовић (1998, Источно Сарајево), драмска списатељица и сценаристкиња, завршила је школу у Бањалуци, а дипломирала драматургију у Београду. Тренутно је на мастер студијама на ФДУ. Њени комади и драматизације извођени су у БИТЕФ театру, Kраљевачком позоришту, Kњажевско-српском театру, Бањалучком театру, на фестивалима. Награђена је Стеријином наградом за комад Мали ратови и кабине Заре. Њене драме се изводе у Србији и БиХ. Ово јој је први роман.  

„Ово је прича о чудесном животу, оном који нико никада није живео, мислиш, па блесне у тренутку, онда те суноврати тамо где ниси хтео да одеш, па те преобрази. Једна млада жена је отишла из великог града, друга млада жена је дошла у велики град. Оне ће вас заразити жудњом, истином, болом и лепотом.”
                                                                                                                                                                                                                                                                                         Милена Марковић


 

Top