КАКО ДА ЗНАМО ШТА ЈЕ СВЕ СЕКСУАЛНО УЗНЕМИРАВАЊЕ?

Понедељак, 26. април

19.00, Амфитеатар

На улици, послу, продавници, интернету, факултету или школи - људи свакодневно и свуда доживљавају сексуално узнемиравање и најчешће нису ни свесни да су његове жртве.

Оно када вам је неко на улици добацио - „Лутко", када вас је неко уштинуо у школи, када вам је неко непознат намигнуо - тада сте били жртва сексуалног узнемиравања.

Истраживања показују да је готово осам од десет младих у Србији доживело неки вид сексуалног узнемиравања. Доживљавају га и младићи и девојке, али је оно у другом случају далеко присутније. Тако је девет од десет девојака узраста од 18 до 30 година доживело један или више облика сексуaлног узнемиравања, које може бити вербално, невербално и физичко.

Најчешћи вид сексуалног узнемиравања у Србији који доживљавају млади је називање непримереним надимцима. Звиждање, слање пољупца и облизивање усана доживљава свака друга девојка, а са тим се суочава и сваки шести младић. Добацивање, фотографисање и снимање без доволе, показивање гениталија, пипкање, грљење, љубљење, штипање, упорно позивање на састанак упркос јасном одговору да особа није заинтересована само су неки од облика сексуалног узнемиравања које је најблажи облик сексуалног насиља, али може изазвати исте последице. То су најчешће страх, пониженост, уплашеност, повлачење у себе.

 

 

Top