ЈОШ ЈЕДНА НАГРАДА ЗА РОМАН "ТАМНА ПУЧИНА" ДРАГАНА СТОЈАНОВИЋА

Добитници награде "Бранко Ћопић" за 2020. годину су Драган Стојановић за роман "Тамна пучина", који је објавио Дом културе Студентски град, и Злата Коцић.

Због пандемије, награде нису уручене ни за 2019. ни за 2020. годину, па је јуче у Српској академији наука и уметности одржана свечана додела за добитнике из ове две године.
Поред чланова Управног одбора Задужбине "Бранко Ћопић"  - академика Милосава Тешића (председник), Горана Петровића (потпредседник) и Јована Делића, члана жирија, додели је присутвовао и председник САНУ, Александар Костић и честитао наградјенима.
Драган Стојановић за роман „Тамна пучина” добио је такође награду Матице српске „Бескрајни плави круг“ за 2020. Беседу о његовом делу говорио је књижевник Горан Петровић. „Испрва се чини да роман Драгана Стојановића има једну веома чудну одлику, или је боље рећи – нема је, или још боље – има је, али у траговима. Наиме, ова проза, чија се радња одвија између два светска рата, готово да не садржи опис ентеријера и екстеријера“, навео је Петровић на почетку свог говора и наставио да је јасно да се радња романа одвија у Београду, али да је географија престонице пренесена веома сведено. Тек негде на половини романа, Петровић признаје да је разумео такав поступак писца Стојановића, када му је било прекасно да се „Тамна пучина“ чита (поново) од почетка. „Тек тада постаје јасно колико је његов наслов заправо страшан, а поступак писца оправдан. Пучина је ово чије су обале ратови, или љубави, претежно оне варљиве, неузвраћене“.

Top