ОДЛОЖЕН КОНЦЕРТ ИВА ИКОН ГОСПЕЛ

JOŠ JEDNA NAGRADA ZA „JA, KAD SAM BILA KLINAC, BILA SAM KLINKA“

 

Dokumentarni film Ivane Todorović „Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” dobio je nagradu za kinematografsko dostignuće (Cinematic Achievement award) na Thess International Short Film festival u Solunu.

 

Film je imao premijeru na Berlinale Shorts, a nakon toga je proglašen za najbolji dokumentarni film na festivalu Kratki Metar, i dobio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film i “No Limit Award” u specijalnoj kategoriji koja se, na Festivalu filmova jugoistočne Evrope (SEEfest) u Los Anđelesu, po prvi put dodeljuje filmu iz regiona na temu ljudskih prava LGBT populacije. Takođe, film je na Dokufest filmskom festivalu u Prizrenu proglašen za najbolji balkanski dokumentarac.

 

Radnja filma “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka“ vrti se oko Goce koja ima 39 godina. Ona živi u Beogradu sa svojom nećakom, o kojoj brine od detinjstva. I pored nedaća koje ima i sa dečkom koga voli i sa poslom kojim se bavi, Goca uspeva da zadrži svoju vedrinu. Izlazi na pozornicu i priča svoju životnu priču. “Ja, kad sam bila klinac, bila sam klinka” je film o ljubavi, sreći i želji za pripadanjem. To je film o Goci koja je transrodna osoba.

 

Film je snimila i režirala Ivana Todorović, montirala je Jelena Maksimović, muziku je radio Draško Adžić, a obradu zvuka Danijel Milošević. Tekst predstave čiji su delovi korišćeni u filmu, napisale su protagonistkinja Goca i dramaturg Olga Dimitrijević, dok kabare “Iza ogledala” potpisuje tim mladih umetnika. Film je rađen u produkciji Akademskog filmskog centra DKSG, a podržan je od strane Ministarstva kulture Srbije, fonda Heartefact i Rekonstrukcije Ženskog fonda. 

 

Ja kada sam bila klinac, bila sam klinka / When I was a boy, I was a girl from Ivana Todorović on Vimeo.

Top