Изложба "Сећање и незаборав" гостује на Институту за патологију

Изложба "Сећање и незаборав" - Институт за патологију

Трајање изложбе: 4-18. априла 2023. године

Поводом 4. априла, Дана студената београдског универзитета Удружење „Дробни пијесак“ из Београда, Дом културе „Студентски град“ и Институт за патологију „Др Ђорђе Јоановић“ организују изложбу „Сећање и незаборав“ ауторке др Миле Медиговић Стефановић.

Отварање изложбе у уторак 4. априла у 18h у згради Института за патологију (Др Суботића старијег 1, Београд).

Дан студената, 4. април, обележава се у знак сећања на убиство Жарка Мариновића током демонстрацијa одржаних 4. априла 1936. године испред Патолошког института Медицинског факултета у Београду. Штрајк током којег је он погинуо, био је врхунац борбе револуционарног студентског покрета и захватио је све универзитете у Југославији. Овај дан се обележава од 1960. године на основу одлуке која је донета на предлог студентске организације Београдског универзитета 1959. године. На Дан студената, организације београдских студената полажу венац на гроб Жарка Мариновића у Алеји великана на београдском Новом гробљу и организују пригодне свечаности.

Изложба „Сећање и незаборав“ евоцира успомене на овај догађај и студентске демонстрације које су се дешавале тридесетих година XX века, а током којих су животе изгубили студенти права Мирко Срзентић и Жарко Мариновић.

Top