ИЗЛОЖБА КЊИГА - Хол Библиотеке НОВЕ КЊИГЕ У ФОНДУ - СТРУЧНА ЛИТЕРАТУРА

3 - 29. фебруар, Хол Библиотеке

НОВЕ КЊИГЕ У ФОНДУ - СТРУЧНА ЛИТЕРАТУРА

Библиотека је у 2019. години обогатила свој фонд великим бројем наслова стручне литературе из најразличитијих области које се изучавају на београдском универзитету. Куповином смо набавили 350 стручних књига, док смо вредним поклонима истакнутих институција, удружења и појединаца обезбедили више од 700 наслова, од чега више од половине чини стручну литературу. Највећи број књига добили смо на поклон од Народне библиотеке Србије, Ротари клуба „Сава“, Универзитета Мегатренд, Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“, Библиотеке града Београда, Филолошког факултета у Београду, као и у оквиру акције „Књига за све“ као помоћ у санирању последица од поплава које су крајем јуна задесиле нашу Библиотеку. На изложби ће бити приказан мали део фонда, а за детаљне информације о фонду стручне литературе, доступном у нашој Библиотеци, можете претражити наш онлајн каталог или се обратити нашим библиотекарима.

Препоручујемо за читање:

Записи на салвети / Чеслав Милош. – Београд: Лагуна, 2019.

„У избору и преводу Љубице Росић, ове есеје повезује критички однос према цивилизацији с краја века, према њеној површности и лажним вредностима, пружајући читаоцу јасно компоновану и целовиту књигу. Поред разматрања о неморалности уметности, значају пољске поезије, статусу савремених емиграната, чију је судбину и сам поделио, овде налазимо и Милошеве успомене, портрете пријатеља и познаника (Ками, Бродски, Колаковски), познатих песника и прозаиста (Достојевски, Ружевич, Шимборска, Гомбрович, Виткјевич), па и писаца са чијим се погледом није слагао (Ларкин), проналазећи у њиховом делу оно што највише интригира данашњег читаоца.

Један од последњих у овом избору, есеј „Срећа“ представља Милошево песничко завештање о мирењу са светом. Песник мудрац, који је надживео већину својих вршњака, за време посете родној Литванији опет постаје дечак“.

 

(преузето са корице књиге)

Top