ОМАЖ МИХАЕЛ ГЛАВОГЕР

IZLOŽBA INTER●RELATION I GOSTOVANJE ISIDORE PAPADOULI

 

Umetnica Isidora Papadouli iz Grčke je doputovala u Beograd, gde će boraviti nedelju dana povodom izložbe INTER●RELATIONkoja se otvara u sredu 4. juna u 19 sati u Galeriji Doma kulture Studentski grad. U pitanju je njena nagradna izložba, s obzirom da je 2012. nagrađena na XVI Bijenalu studentske grafike Srbije, tradicionalne manifestacije Likovnog programa DKSG, kada je Fakultet lepih i primenjenih umetnosti, koji je pohađala na Aristotel Univerzitetu u Solunu bio gost Bijenala.

 

Povodom svoje posete Beogradu Isidora Papadouli ističe: “Ovo je moja prva samostalna izložba i ujedno lepa prilika da prezentujem radove i ljudima van svoje zemlje, da komuniciram kroz medij grafike, i želim i nadam se da ću stvoriti novu interrelaciju”. Prema navodima Maide Gruden, urednice Likovnog programa DKSG, “Izložba Isidore Papadouli predstavlja nastavak saradnje koju likovni program uspostavlja sa nagrađenim autorima Bijenala studentske grafike omogućavajući im da u okviru samostalne izložbe predstave širi opus radova po sopstvenom izboru. U ovom slučaju naglasila bih da je izuzetno važan kontakt koji razvijamo sa autorima iz inostranstva, kako kroz nastupe gostujućih akademija na Bijenalima, tako i kroz podršku koji im pružamo organizacijom samostalnih izložbi i upoznavanjem sa umetničkim životom u Beogradu. S obzirom da Dom kulture Studentski grad već nekoliko decenija neguje ciklus Prva samostalna izložba posebno zadovoljstvo predstavlja što će ova perspekstivna umetnica, Isidora Papadouli, upravo u Galeriji DKSG imati svoj prvi samostalni nastup.”

 

Isidora Papadouli je rođena 1985. u Atini, i od 2008. učestvovala je na mnogim grupnim izložbama u Grčkoj i inostranstvu. U svojim grafikama uspostavlja odnos između sledećih elemanta: čipke, odnosno, šema, uzoraka iz tradicionalnog ručnog rada i detalja iz igre kartama. Ovi elementi mada različiti, načinjeni raznovrsnim tehnikama štampe (duboka štampa, linorez, meka prevlaka) ne nastupaju kao kontrastni elementi u slici. Oni harmonično koegzistiraju, čineći celinu komozicije, ne kroz suprostavljenost, već kroz sporazum, naglašavajući važnost zajedničkog stanja stvari: jedinstvo i bezvremenost.

 

Top