Представљање књиге „МУХАМЕД АЛИ - ЖИВОТНА ПРИЧА“, 4.11.

IZLOŽBA GRAFIČKE KOLONIJE MLADIH u GALERIJI DKSG

IZLOŽBA GRAFIČKE KOLONIJE MLADIH U GALERIJI DKSG

 

U četvrtak 8. septembra u 19 časova u Galeriji biće otvorena izložba Grafičke kolonije mladih.

 

 

Grafička kolonija mladih je umetnički rezidencijalni program pokrenut u Prolom Banji 2010. godine. Bavi se istraživanjem različitih grafičkih tehnika, formi i dizajna u savremenoj umetnosti i teoriji. Cilj programa je da predstavi kombinaciju starih i novih štamparskih tehnika i raznovrsnih medija, poput knjiga, postera, razglednica, fanzina, ukrasnih papira... Izložba obuhvata selekciju radova nastalih tokom ovogodišnje i prošlogodišnje kolonije.

 

Učesnici 2016: Igor Đipalo, Galina Kruzhilina, Marina Marković, Jovan Mikonjić, Ivan Mesaroš, Bojana Petković i Igor Štanglicki.

Učesnici 2015: Virdžinija Đeković, Eike Harder, Ana Marković, Ivan Milošević, Sanja Polovina, Mane Radmanović, Miloš Stanković, Jana Vasiljević i Mirjana Vrbaški.

 

Na otvaranju će biti organizovana besplatna sito-štampa najzanimljivijih motiva sa ovogodišnje kolonije na odevnim predmetima koje posetioci donesu.

 

Izložba Grafičke kolonije mladih iz Prolom Banje u Galeriji Doma kulture „Studentski grad“ obuhvata selekciju radova nastalih tokom ovogodišnje i prošlogodišnje kolonije. Ona beogradskoj publici premijerno prezentuje istraživanje dva koncepta koja su činila okvir rada učesnika tokom boravka u Prolom banji. Godine 2015. tema je bila reciklaža u najširem smislu: od ponovne upotrebe predmeta i materijala, do aktiviranja potencijala već poznatih ideja i prepoznatljivih motiva u umetnosti, u cilju stvaranja novih vrednosti koje su okrenute ka senzibilisanju pojedinca za procese održivosti, ekološke svesti i dometa društveno odgovornih vizuelnih komunikacija (Šesta po redu Grafička kolonija mladih (2015) sa temom Re:formiranje kao ponovno korišćenje i novo stvaranje, realizovana je u saradnji sa programom Iz dobrih razloga (Liceulice))..

 

Ove godine kolonija pod nazivom Hidden topographies tematizovala je kontekst u kome učesnici rade u Prolom banji, uključivši prirodne karakteristike podneblja, kulturu, lokalnu istoriju i legende. Kada govorimo o rezidencijalnim programima i kolonijama, kontekst je uvek prisutan činilac, ma koliko diskretan bio i reflektovan je kroz umetničke radove koji nastaju u okviru ovih programa. Odluka da se ove godine u fokus stavi upravo okruženje, nešto što je već prisutno, podrazumevano, može se sagledati i kao nastavak ideja započetih 2015, što izložbu čini dodatno zanimljivom i otvara perspektivu za najrazličitije povezivanje radova. Grafička dela koja istražuju skrivene topografije Prolom Banje mogu se doživeti kao vrsta neoficijelnog vodiča kroz ovaj kraj, model iskustva na osnovu koga posmatrači ili budući posetioci, putnici mogu biti inspirisani u kreiranju sopstvenog dijaloga sa okruženjem. Svi radovi nastali su tehnikom sito štampe i predstavljaju otisak načina na koji su umetnici istražili odnos sa realnim ili imaginarnim topografijama, sagledali narative koji ih definišu, uzimajući u obzir snagu delovanja mitološkog mišljenja i pored verifikovanih naučnih i istorijskih činjenica (Prolom Banja se nalazi blizini Đavolje varoši, geomorfološkog fenomena, jedinstvenog u našoj zemlji i vrlo retkog u svetu. Za Đavolju varoš se vezuje legenda po kojoj su đavoli nagovorili meštane na kršenje tabua, upravo preko takozvane đavolje vode koja izvire iz crvene zemlje - zemlje sa jakim stepenom mineralizacije. U Prolom Banji je otkriveno elektromagnetno free football betting tips uk zračenje pod čijim uticajem šljive dobijaju spiralan oblik. U narodnim verovanjima taj fenomen povezuje se sa carem Lazarem koji se pre odlaska na Kosovski boj pričestio u crkvi brvnari Lazarici, koja se nalazi u neposrednoj blizini, tako da su nakon ovog događaja šljive počele da rađaju plodove čudnog oblika. Ovo su samo neki od primera legendi, s jedne strane, i naučnih činjenica, sa druge strane).

 

Umetnici su, jezikom savremene umetnosti u mediju grafike, dali novo viđenje odnosa u kojima su se našli, učinili vidljivim odgovore i pitanja podstaknuta boravkom na koloniji, koja mogu proizvesti rezonancu sa posetiocima.

 

Maida Gruden, urednica Likovnog programa Doma kulture „Studentski grad“

 

Izložba traje do 17. septembra. Radno vreme Galerije: pon-sub 17.00-21.00. Ulaz slobodan.

 

 Ana Marković / Jana Vasiljević 

Mirjana Vrbaški / Bojana Petković / Ivan Milošević 

Mane Radmanović

Sanja Polovina

Miloš Stanković

Marina Marković

 

 

Top