ПЛАНЕТА ДИЗАЈНА

7 - 20. 04, Велика галерија
7 - 14. 04, Галерија
Отварање, четвртак, 7. април, 18.00

Академија техничких струковних студија Београд – Одсек Београдска политехника од 2004. године традиционално одржава Годишњу изложбу радова студената дизајна у месецу априлу у Великој галерији Дома културе Студентски град на Новом Београду као интегрални део наставног процеса. Ове године ћемо се представити и у Малој галерији са радовима са Мастер струковних студија на графичком дизајну. Насловна тема овогодишње изложбе студентских радова „Планета Дизајна“, односи се на успостављање међусобног утицаја и повезивања са Планетом Земљом на којој живимо. Креирајући своју Планету Дизајна, желимо да покажемо како треба да изгледа Планета на којој живимо у будућности и на који начин уз помоћ еко одрживог дизајна можемо да утичемо на глобалне процесе одржавања и очувања наше Планете Земље. Како смо успели да се повежемо услед пандемије изазване вирусом Covid-19, и колико је дигитализација као процес помогла повезивању људи у овим околностима.

             Изложба за наше студенте представља почетак ступања на професионални пут и почетак представљања на јавној уметничкој и дизајнерској сцени. На изложби су представљени сви сегменти социолошког аспекта – теме као што су здравство, образовање, екологија, култура, антиратни покрети и друге актуелне теме савременог друштва. Изложба обухвата два сегмента -  излагачки и уметничке пројекте, у складу са болоњском конвенцијом.

На овој својеврсној смотри студентских радова приказују се јавности најбољи радови и креације из дизајна и уметничких предмета, студијских програма основних студија, са четири акредитована студијска програма: Графички дизајн, Дизајн индустријских производа, Модни дизајн, Концепт и карактер дизајн и Мастер струковних студија на графичком дизајну. Изложба је од великог значаја за сам наставни процес као вредновање и праћење рада једне генерације студената. Савремена стремљења из области дизајна, појаве и употребе нових технологија и материјала, све масовнијег коришћења дигиталних технологија у дизајну и захтева тржишта, подстиче нас осавремењавању и подизању квалитета наставе.

Овом манифестацијом подстичемо студенте на још већа ангажовања у свом креативном раду, указујући јавности на младе таленте и упознајући будуће студенте са дизајнерским студијским програмима Академије техничких струковних студија Београд – Одсек Београдска политехника. На отварању изложбе ће бити додељене награде за најбоља годишња остварења из области дизајна и ликовне уметности. Награде носе називе професора оснивача Одсека за дизајн: Миодрага Вартабедијана, Гојка Варде и Лазара Буновића. Изложба ће бити приказана у оквиру виртуелне галерије на сајту школе и преко друштвених мрежа.

Top