IN MEMORIAM: НИКОЛА СТОЈАНОВИЋ (1942-2021)

Среда, 24. фебруар у 19.00, Мала сала

У знак сећања на недавно преминулог филмског редитеља и сценаристе, теоретичара и историчара филма, професора Николу Стојановића, АКК и филмска редакција ДКСГ, организује вече посвећено овом домаћем великану седме уметности.

Аутор награђиваних филмова Од злата јабука, Belle Epoque, Последњи валцер у Сарајеву и других, каријеру је започео у Сарајеву, а наставио у Новом Саду и Београду. Од 1964. до 1967. бавио се аматерским филмом, а његови краткометражни радови (Блуз, Торзо, Драга Ирена) постизали су успехе на домаћим и међународним смотрама.

Реализовао је и кратке игране филмове, а на Телевизији Сарајево режирао је већи број документарних емисија и два телевизијска играна филма. Стојановић је још у раној младости почео да се бави филмском публицистиком. Сарађивао је у многим листовима и часописима некадашње Југославије. У оквиру Кино‐клуба Сарајево основао је часопис Синеаст и био његов дугогодишњи главни и одговорни уредник.

Био је велики познавалац и љубитељ дела Акире Куросаве. Докторску тезу о јапанском редитељу одбранио је на Факултету драмских уметности у Београду. Никола Стојановић је био професор Историје филма на Академији сценских умјетности у Сарајеву, Академији уметности у Новом Саду, као и на ФДУ у Београду.

Дебитантски дугометражни играни филм, назван као и кратки аматерски Драга Ирена, снимио је 1970. године. Уследили су Поленов прах (1974), Поглед у ноћ (1978) и Од злата јабука (1986), за коју је добио награду за режију на 25. Међународном фестивалу филма за омладину у Шпанији.

Свој последњи дугометражни играни филм Belle Epoque снимио је 1990. године за предузеће „Босна филм“, али је услед ратних збивања материјал остао „заробљен“ у „Јадран филму“ у Загребу, да би доживео своју премијеру тек 2007.

Top