IN MEMORIAM: BRUCE BAILLIE (1931-2020)

Среда, 3. јун

У знак сећања на недавно преминулог Бруса Бејлија, централну фигуру америчке филмске авангарде  Западне обале од 1960-их до данас, представљамо вам пет његових најзначајнијих филмова, дигитално рестаурираних и бесплатно доступних: TUNG (неми филм, 1966), MASS (For the Lakota Sioux) из 1964, "VALENTIN DE LAS SIERRAS" (1971). "CASTRO STREET" (1966) и "ALL MY LIFE" (1966).

Између филмова можете видети и коментаре и најаве филмова од самог Бејлија, као и других авангардних филмаџија, попут Стена Брекиџа (Stan Brakhage). 

Бејли је на сцену ступио почетком 1960-их и убрзо се истакао поетским пејзажним филмовима. Бејли је призорима америчких урбаних, индустријских и руралних пејзажа, применом радикалних техника монтаже и визуелних ефеката, давао ониричне, медитативне, халуцинантне квалитете. У тежњи да пронађе "праве америчке теме" за своје експерименте, Бејли је снимао радикалне документарце и структуралне филмове у којима тематизује Лакота Сијуксе, приказује визуелне мотиве повезане са рафинеријом нафте недалеко од Ричмонда у Калифорнији, фиксира се на један кадар обичне дрвене ограде и неба, уз песму Еле Фицџералд "Целог свог живота"… Но, Америка у ужем смислу није била његова једина тема – филм "Валентин из планина", рецимо, базиран је на мексичкој народној песми и сниман недалеко од Гвадалахаре.

Осим као аутор филмова, Брус Бејли значајан је и као оснивач Canyon Cinema из Сан Франциска, данас фондације за едукацију и истраживање авангардног филма, која је и један од тренутно најважнијих дистрибутера америчких авангардних филмова на филмској траци.

 

Top