ПОЉСКИ АНИМИРАНИ МУЗИЧКИ СПОТОВИ

IMRE KERTES (9.11.1929 - 31.3.2016) – omaž.

IMRE KERTES - omaž

 

 U utorak 24. maja u 20 časova u Klubu-knjižari Magistrala u Domu kulture „Studentski grad“ biće održan program IMRE KERTES (9.11.1929 - 31.3.2016) – omaž.

 

 Jedini mađarski pisac ovenčan Nobelovom nagradom (2002), Imre Kertes je rođen u Budimpešti. Kao dete je deportovan u logore Aušvic i Buhenvald. Prevodio je Ničea, Horfmanstala, Frojda, Rota, Vitgenštajna, Kanetija... Obeležen kao Jevrejin i u nacističkoj i u komunističkoj Mađarskoj, iselio se u Nemačku. Najpoznatije delo Besudbinstvo objavio je 1975. Po tom romanu snimljen je i istoimeni film 2005. godine u režiji Lajoša Koltaija. Nobelov žiri je istakao da je njegovo delo upečatljiv portret ultimativne istine o tome koliko ljudsko biće može biti okrutno.

 

Napisao je i Fijasko, Kadiš za nerođeno dete, Izviđač, Engleska zastava, Galiotov dnevnik, Drugačiji ja: hronika metamorfoze, Holokaust kao kultura, Tren tišine dok vod za streljanje ponovo puni puške, Prognani jezik, Likvidacija. Osim nekoliko prevoda po časopisima, na srpski jezik su prevedeni Besudbinstvo (preveo Aleksandar Tišma), Kadiš za nerođeno dete, Dosije K i novela u knjizi Jedan događaj (zajednička knjiga sa Peterom Esterhazijem).

 

Kritikovao je Stivena Spilberga za prikaz holokausta u filmu Šindlerova lista (1993) kao oličenje kiča: „Smatram kičem svako predstavljanje holokausta koje nije u stanju ili ne želi da razume organsku vezu između našeg sopstvenog deformisanog načina života i mogućnosti da se holokaust uopšte razume.“

 

 

Top